America

ONU evocă o ‘utilizare disproporţionată’ a forţei la protestele din SUA

Asculta informatia

Naţiunile Unite au avertizat vineri împotriva unei „utilizări disproporţionate” a forţei împotriva manifestanţilor antirasism în oraşele americane şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibile „detenţii arbitrare”, potrivit France Presse, via agerpres.

„Manifestaţiile paşnice, care s-au desfăşurat în oraşe din SUA, precum la Portland, trebuie să poată continua”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului comisariat ONU pentru drepturile omului, Elizabeth Throssel, în cadrul unui briefing virtual.

Manifestanţi şi jurnalişti care acoperă manifestaţiile trebuie să-şi poată exercita meseria fără să rişte „arestări arbitrare sau detenţia şi nici să fie supuşi unei utilizări disproporţionate a forţei”, a adăugat ea.

O anchetă oficială a fost deschisă joi de Ministerul american al Justiţiei la acţiunea foarte controversată a poliţiştilor federali la Portland (nord-vest), unde confruntări au loc aproape în fiecare noapte între forţele de ordine şi manifestanţi antirasism.

De o săptămână, numeroase înregistrări video publicate pe reţelele de socializare arată aceşti agenţi federali în uniforme dotaţi cu echipament militar, ieşind din vehicule fără însemne instituţionale pentru a-i aresta pe manifestanţi.

„Autorităţile trebuie să garanteze că forţele de securitate federale şi locale sunt identificate clar şi utilizează forţa doar când este necesar şi potrivit normelor internaţionale”, a declarat Throssel.

Mişcarea de protest a început în urmă cu peste 50 de zile în ţară după moartea unui afroamerican, George Floyd, asfixiat la sfârşitul lunii mai sub genunchiul unui poliţist alb.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat desfăşurarea agenţilor federali în mai multe oraşe, cum ar fi Chicago, pentru a „restabili ordinea”, suscitând reacţii de protest în special din partea responsabililor democraţi.

Citește și:  Guvernatorul din TEXAS interzice fetelor transgender să participe la competiții sportive dedicate persoanelor de sex feminin
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 42

Close