Europa

ONU condamnă, printr-o declaraţie comună, afirmaţiile lui Erdogan privitoare la Cipru

Asculta informatia

Consiliul de securitate al ONU a aprobat vineri o declaraţie unanimă care cere o reglementare a conflictului cipriot „bazată pe o federaţie bicomunitară şi bizonală cu egalitate politică” şi condamnă explicit „acţiunile unilaterale contrare rezoluţiilor sale” ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit unor diplomaţi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Membrii Consiliului „condamnă anunţul făcut în Cipru de liderii turc şi cipriot turc pe 20 iulie 2021 privind noua redeschidere a unei părţi din zona închisă Varosha. Consiliul de Securitate îşi exprimă profundul regret faţă de aceste acţiuni unilaterale care sunt contrare rezoluţiilor sale şi declaraţiilor precedente”, precizează textul convenit, obţinut de France Presse şi care urmează să fie adoptat oficial în cursul zilei.

Consiliul cere, de asemenea, „retragerea imediată” a acestei măsuri şi a „tuturor schimbărilor operate la Varosha din octombrie 2020”, adaugă declaraţia.

„Consiliul de Securitate subliniază importanţa respectării depline şi a aplicării rezoluţiilor sale, inclusiv transferul Varosha sub o administraţie a ONU”, menţionează textul redactat de Regatul Unit.

Iniţial, această declaraţie urma să fie adoptată miercuri, după o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate privind situaţia din Cipru prevăzută de multă vreme. Adoptarea sa a fost întârziată de o „supralicitare” de două zile care a vizat condamnarea Turciei şi înăsprirea textului, a declarat pentru AFP un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unor diplomaţi, India şi China au intervenit în special pentru înăsprirea proiectului iniţial.

Această mişcare de înăsprire a unui text este rarisimă în Consiliul de Securitate al ONU, unde declaraţiile sunt mai degrabă atenuate în timpul negocierilor pentru a atrage adeziunea unui număr mai mare de state.

Cu prilejul unei vizite în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), Recep Tayyip Erdogan a estimat că „niciun progres în negocieri nu poate fi realizat fără a accepta că există două popoare şi două state” pe insulă.

Citește și:  Lavrov: SUA și Occidentul folosesc Ucraina ca ‘instrument de război’ împotriva Rusiei

Aceasta este divizată între Republica Cipru – membră a Uniunii Europene – care îşi exercită autoritatea în sud, şi RTCN, autoproclamată în 1983, şi recunoscută doar de Ankara.

Preşedintele turc a anunţat, de asemenea, continuarea redeschiderii Varosha, oraş fantomă simbol al diviziunii insulei mediteraneene. Luările sale de poziţie au fost condamnate de miercuri de SUA, Grecia, ONU, Rusia şi Uniunea Europeană.

Negocierile privind soluţionarea conflictului sunt în impas din 2017. În aprilie, o tentativă de relansare a convorbirilor de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cărui organizaţie supraveghează o zonă tampon între cele două părţi ale insulei, s-a soldat cu un eşec.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − 24 =

Close