Orientul mijlociu

ONU condamnă executarea de către autorităţile din Iran a unui bărbat pentru o crimă comisă pe când avea 16 ani

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat joi executarea de către autorităţile din Iran a unui bărbat pentru o crimă comisă pe când avea 16 ani. A fost a patra execuţie a unui minor delincvent în acest an, iar ONU a îndemnat Teheranul să pună capăt acestei practici, transmit Reuters şi agerpres.   

Potrivit Amnesty International, Mohammad Hassan Rezaiee, executat joi în zori, a fost arestat în 2007 într-un caz legat de înjunghierea mortală a unui bărbat în timpul unui conflict şi a petrecut 12 ani în „anticamera” morţii.

„Executarea minorilor delincvenţi este interzisă categoric de legile internaţionale şi Iranul are obligaţia de a respecta această interdicţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Biroului drepturilor omului al ONU de la Geneva, Ravina Shamdasani.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, condamnă vehement execuţia, a adăugat ea.

Shamdasani a subliniat că Biroul drepturilor omului al ONU este „consternat” de faptul că execuţia a avut totuşi loc în pofida eforturilor sale de dialog cu Teheranul în această problemă, menţionând şi că există „alegaţii preocupante” în sensul că bărbatul executat „a fost condamnat pe baza unor mărturisiri obţinute sub tortură”.o

Potrivit legislaţiei iraniene, băieţii sunt consideraţi adulţi de la 15 ani, iar fetele de la nouă, corespunzător vârstei pubertăţii, dar în cazurile ce presupun pedeapsa capitală este necesară intervenţia unui judecător pentru a stabili maturitatea acuzatului.

Citește și:  ONU condamnă, printr-o declaraţie comună, afirmaţiile lui Erdogan privitoare la Cipru
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close