Sanatate

OMS susţine că nu exclude teoria scăpării virusului COVID-19 din laborator

Asculta informatia

La două zile după ce echipa de anchetatori a OMS a fost plimbată prin Institutul de Virologie din Wuhan, membrii săi au declarat că orice „conspiraţii” despre originile virusului Wuhan sunt pur şi simplu neadevărate – exclamând cu încredere că este „extrem de puţin probabil” ca pandemia să fi provenit dintr-o scurgere de laborator.

Surprinzător, odată ce echipa de specialişti s-a întors la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a făcut o „întoarcere bruscă la teoria scurgerilor de laborator” – recunoscând joi că “toate teoriile” din spatele originii COVID-19 justifică investigaţii suplimentare. Tedros a omis să specifice de ce nu au fost anchetate în China, dacă echipa tot se afla acolo, în urma a 8 luni de negocieri – şi nici nu a oferit o estimare privind momentul în care OMS va începe să le ancheteze în viitor.

“Au fost ridicate întrebări dacă unele ipoteze au fost eliminate. Vreau să clarific că toate ipotezele rămân deschise şi necesită studii suplimentare”, a declarat Tedros joi, într-un moment bizar al unei conferinţe de presă.

Unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la vizita din China este Peter Daszak – al cărui gigantic conflict de interese nu a fost o problemă pentru OMS, din moment ce l-a acceptat în echipă.

Daszak a lucrat direct cu cercetătorul Shi Zhengli (poreclită „femeia liliac”) de la Institutul de Virologie Wuhan – care conducea cercetări cu coronavirusuri de sinteză – recombinate genetic – în cadrul aşa-numitelor studii de „câştig de funcţie” – un eufemism pentru cercetările care încearcă să genereze virusuri mult mai letale decât cele deja existente în mod natural.

Citește și:  DOCUMENT: Crește numărul de reacții adverse: 79 după vaccinul Pfizer, 96 după vaccinul AstraZeneca, în timp ce 19 sunt investigate

Daszak este preşedintele grupului non-profit EcoHealth Alliance, care a canalizat fonduri serioase dintr-o subvenţie finanţată de contribuabilii SUA către Institutul de Virologie Wuhan între 2014 şi 2019 ca parte a unui proiect de cercetare care studiază coronavirusurile de liliac, potrivit unui material “Yahoo Finance” care citează The Wall Street Journal.

Acum Daszak încearcă un exerciţiu de PR, necesar pentru că ipoteza scurgerilor din laborator continuă să câştige impuls, în ciuda asigurărilor echipei OMS aflate în Wuhan. El sugerează că „informaţiile pe care le are SUA” au fost „din ce în ce mai departe de realitate sub administraţia Trump şi sincer greşite în multe aspecte”.

De remarcat, Daszak a publicat o declaraţie în februarie 2020 în The Lancet în numele a 27 de oameni de ştiinţă proeminenţi din domeniul sănătăţii publice, în care a condamnat „teoriile conspiraţioniste care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală”.

Pe de altă parte, tot Daszak sublinia cât de uşor este să manipulezi coronavirusuri pe bază de virusuri de liliac în laboratoare în timpul unui interviu transmis într-un podcast cu doar câteva săptămâni înainte ca primele cazuri cunoscute de COVID-19 să fie raportate în Wuhan.

Susţinătorii unor astfel de experimente, cunoscute şi sub numele de “câştig de funcţie” spun că sunt un instrument util în crearea tratamentelor pentru viitoare focare. Cu toate acestea, mulţi virologi sunt şocaţi de pericolul unor asemenea cercetări, atrăgând atenţia că sunt mult prea periculoase, prezentând riscul introducerii de noi viruşi în cadrul societăţii, consecinţele putând fi dramatice şi nebănuite.

Se pare că punctele lor de vedere au fost, în ultimii ani, suficient de valide încât SUA a instituit un moratoriu asupra acestui gen de studii.

Citește și:  Americanii au realizat un nou medicament antiviral împotriva COVID-19

Curios (sau nu) absent din procesul de investigaţie al lui Daszak este faptul că viruşii letali au obiceiul de a evada constant din laboratoarele chineze, inclusiv, în special, primul virus SARS a scăpat de două ori de la Institutul chinez de virologie din Beijing în 2004.

Acum, se pare că, pentru a evita un dezastru complet de PR, OMS s-a opus afirmaţiilor complet liniştitoare produse de Daszak în timpul sejurului din China, conform cărora ipoteza scurgerilor din laborator este imposibilă – şi, în schimb, lasă uşa deschisă opţiunii pe care virologii asociaţi cu institute prietenoase cu China evită să o menţioneze.

Rămâne de văzut dacă agenţia de sănătate publică a ONU va face ceva pentru a investiga, totuşi şi varianta “conspiraţionistă” sau va îngropa dezbaterea, sperând ca totul să fie uitat în timp.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3

Close