Sanatate

OMS cere ţărilor bogate să nu se grăbească din nou să achiziţioneze vaccinuri în detrimentul ţărilor sărace

Asculta informatia

Un responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut joi ţărilor bogate să nu se grăbească din nou să achiziţioneze vaccinuri în detrimentul ţărilor sărace, subliniind că necesitatea unei a treia doze nu a fost dovedită ştiinţific în cazul variantei Omicron, relatează AFP, potrivit agerpres

Cu apariţia acestei variante, ”există un risc ca stocurile globale să fie din nou redirecţionate către ţările cu venituri mari care doresc să acumuleze vaccinurile pentru a-şi proteja populaţia până la exces”, a declarat dr. Kate O’Brien, responsabilă pentru imunizare la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cursul unei conferinţe de presă.

Kate O’Brien este membră a comitetului de experţi care consiliază OMS cu privire la vaccinare (SAGE).

Miercuri, companiile Pfizer şi Biontech, care produc unul dintre vaccinurile cu ARN mesager împotriva COVID -19, au publicat un studiu în care susţin că serul rămâne eficient împotriva Omicron dacă s-au administrat trei doze în locul celor două recomandate pentru celelalte variante.

OMS s-a sesizat în legătură cu datele acestui studiu, a afirmat dr. O’Brien, şi într-adevăr s-ar putea ”ca doze suplimentare să poată proteja mai bine împotriva Omicron”, a spus ea, menţionând însă că ”nu suntem decât la început”.

O proporţie semnificativă din rândul îngrijitorilor şi al persoanelor vulnerabile din ţările sărace nu au primit nici măcar o primă doză, în timp ce lipsesc date care să confirme că dozele de supra-rapel sunt esenţiale pentru a evita cele mai severe forme de boală la majoritatea populaţiei deja vaccinate.

Oficialul OMS a subliniat, de asemenea, că lumea abia începe să abordeze inechitatea în materie de imunizare, odată cu accelerarea donaţiilor din ţările bogate şi a livrărilor mai mari către ţările în care rata de imunizare rămâne foarte scăzută – sub ceea ce ar fi necesar.

Citește și:  Suedezii refuză vaccinul anti-Covid. Au rămas cu sechele de la campania de vaccinare împotriva H1N1

”Trebuie să ne asigurăm că acest lucru continuă”, a insistat ea, subliniind că o nouă frenezie de cumpărare a vaccinurilor de către ţările bogate nu va face decât să prelungească pandemia.

”Din punct de vedere epidemiologic aceasta nu funcţionează şi nici din punct de vedere al transmiterii dacă nu livrăm vaccinuri în toate ţările”, a insistat dr. Kate O’Brien.

”De aici continuă transmiterea variantelor care vor veni”, a avertizat ea, cerând ţărilor să adopte ”o perspectivă globală mai raţională asupra a ceea ce va eradica această pandemie”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 + = 91

Close