Africa

Peste 100 de persoane, majoritar creștini, au fost uciși într-un atac de masă în RDC

Un grup militant islamic cu politică de expansiune a ucis în ultimele săptămâni cel puțin 100 de persoane, majoritar creștini, în estul Republicii Democrate Congo, potrivit celor de la Organizația Open Doors care raportează persecuția.

Open Doors a raportat că în cele trei atacuri mari din țara majoritar creștină executate de grupul extremist islamic, numit Forțele Democrate Aliate, au fost ucise peste 100 de persoane.

Pe 14 ianuarie, aproximativ 46 de persoane aparținând grupului etnic Pygmy au fost ucise în provincia Ituri de către presupuși militanți ai grupului extremist, care este cunoscut pentru atacarea, răpirea și uciderea creștinilor, precum și pentru instruirea și trimiterea jihadiștilor în alte țări din Africa.

Cei aproximativ o jumătate de milion de pigmei se confruntă cu persecuții și discriminări extinse în țară, a informat Open Doors.

Pe 4 ianuarie, aproximativ 22 de civili au fost uciși cu arme și macete într-un atac peste noapte asupra satului Mwenda din regiunea Beni, vecină cu provincia North Kivu.

Militanții Forțelor Democratice Aliate, cu baza în Uganda, au ucis în aceeași zi încă 25 de persoane în satul Tingwe din aceeași regiune.

Cel puțin 17 săteni din apropiere au fost uciși cu macete cu o săptămână mai devreme în satul Mwenda.

Majoritatea celor uciși în cele trei atacuri din regiunea Beni erau creștini.

Grupurile extremiste islamice au „o politică de expansiune islamică clară”, a declarat Illia Djadi, o purtătoare de cuvânt pentru libertatea religioasă sau credința în Africa Subsahariană de la Open Doors. „Acest lucru ne amintește ceea ce se întâmplă în alte părți ale regiunii centrale Sahel – grupuri precum Boko Haram din nord-estul Nigeriei, de exemplu. Ideologia lor, adică agenda de instaurare a unui
„califat” în regiune și modul în care funcționează este același și putem vedea cum provoacă o suferință teribilă unor oameni nevinovați.

Citește și:  Sudul statului Niger se confruntă cu un focar de holeră; 12 morți

Între 20 noiembrie și 3 decembrie anul trecut, bărbați din Forțele Democrate Aliate au ucis cel puțin 30 de creștini, au violat 10 femei tinere și fete, și au răpit pe alții din câteva biserici într-un șir de atacuri în cinci sate din provincia North Kivu, potrivit Fondului Barnaba.

În octombrie anul trecut, militanții despre care se crede că provin din Forțele Democratice Aliate au ucis cel puțin 18 persoane și au incendiat o biserică și mai multe case într-un atac peste noapte în satul Baeti din provincia North Kivu, relatase Reuters.

Forțele Democratice Aliate s-au format în 1996, fuzionând mai multe grupuri rebele deja existente.
Într-un raport din 2020, ONU a recunoscut că au fost încălcate într-un mod „răspândit, sistematic și extrem de brutal” drepturile omului comise de grupul militant islamic și „ar putea constitui, prin natura și scopul lor, crime împotriva umanității și crime de război”.

În timp ce grupul militant nu s-a legat oficial de gruparea teroristă a statului islamic, SI a revendicat unele dintre atacurile lor, numind Congo „Provincia Centrală din Africa” a „califatului”.
RDC se află pe locul 40 în Open Doors World Watch List în 2021, față de locul 57 din anul precedent.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close