Rusia

Oficial de la Washington: Ucraina mai are 56 de avioane de lupta, 80% din ce avea inainte de invazie

Asculta informatia

Fortele rusesti au lansat peste 800 de rachete de „toate tipurile, varietatile si dimensiunile” de la inceputul invaziei lor in Ucraina, a declarat vineri un inalt oficial american din domeniul apararii, citat de CNN.

Aproximativ jumatate dintre lansarile de rachete au venit din locatii din interiorul Ucrainei, iar aproximativ jumatate au venit din Rusia si Belarus combinate, a adaugat oficialul.

Alte declaratii ale oficialului american:

Rusia a facut progrese in ultimele 24 de ore, dar nu s-a apropiat mai mult de Kiev (se afla acum la aproximativ 15 km de centrul orasului).

Rusia efectueaza aproximativ 200 de iesiri aeriene pe zi in interiorul si in apropierea Ucrainei.

Ucraina mai are aproximativ 56 de avioane de lupta, aproximativ 80% din ceea ce avea inainte de invazie.

Oficialul spune ca aceste avioane au avut doar 5-10 iesiri pe zi. Acest lucru ridica intrebarea: mai multe avioane ar face mai mult atunci cand cele pe care le au deja nu zboara?

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Uniunea Europeana trebuie ”sa faca mai mult” pentru Ucraina, dupa ce liderii celor 27 au exclus in ajun orice aderare rapida a Ucrainei la UE, relateaza AFP.

”Trebuie mers mai departe. Nu este ceea ce asteptam”, a spus Zelenski intr-un videoclip postat pe Telegram, in care apare pe strada, fara casca sau vesta antiglont.

”Deciziile politicienilor trebuie sa coincida cu starea de spirit a popoarelor lor, a popoarelor europene (…) Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult pentru noi, pentru Ucraina”, a adaugat el, subliniind ca Ucraina se afla in pragul unei ”catastrofe umanitare”.

Citește și:  Putin va propune la ONU interzicerea insultelor la adresa sentimentelor religioase

Reuniti joi la un summit la Versailles, sefii de stat si de guvern din UE nu au considerat posibila aderarea rapida a Ucrainei la Uniunea Europeana, deschizand in acelasi timp usa unor legaturi mai stranse.

In timp ce Kievul a depus o cerere in speranta aderarii la UE ”fara intarziere”, premierul olandez Mark Rutte a reamintit ca nu exista ”o procedura rapida”.”Vrem sa lucram intensiv cu Ucraina”, a precizat el.

In acelasi videoclip, presedintele ucrainean a denuntat si trimiterea de catre Rusia a unor combatanti sirieni in tara sa.

”Este un razboi cu un inamic foarte incapatanat (…) care a decis sa angajeze mercenari impotriva cetatenilor nostri. Asasini din Siria, dintr-o tara in care totul a fost distrus de ocupanti, asa cum ne fac ei”, a spus el.

Trimiterea de sirieni pe frontul ucrainean a fost propusa vineri de ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu presedintelui Vladimir Putin, care a aprobat-o in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5

Close