Franta

Ocean Viking a acostat în Franţa cu 230 de migranţi la bord

Nava umanitară Ocean Viking a acostat vineri în portul militar din Toulon, sudul Franţei, unde urmează să-i debarce pe cei 230 de migranţi pe care i-a salvat din Marea Mediterană în largul Libiei, a anunţat prefectura maritimă, informează AFP, potrivit agerpres.

După trei săptămâni în care a fost blocată în larg în căutarea, zadarnică, a unui port sigur pentru acostare în Italia, Ocean Viking a ajuns la chei în Franţa în jurul orei locale 08:50, potrivit prefecturii maritime.

Aceasta este prima debarcare în Franţa a unei nave-ambulanţă ce salvează migranţi din Mediterana.

Criticând refuzul autorităţilor italiene de a-i oferi un port sigur, Franţa a acceptat să primească nava închiriată de ONG-ul SOS Mediterranee şi operată în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Crucii Roşii în virtutea unei „datorii de umanitate”, a anunţat joi ministrul francez de interne Gerald Darmanin.

Un medic francez a urcat la bord înaintea acostării navei, a anunţat Meryl Sotty, purtătoare de cuvânt a ONG-ului SOS Mediterranee. „Debarcarea va începe mai întâi cu persoanele ce prezintă vulnerabilităţi particulare stabilite de medicul francez, apoi cu femeile, copiii şi familiile”, a adăugat ea. Aceste persoane vor fi imediat plasate într-o „zonă de aşteptare internaţională”.

Pe fondul tensiunilor dintre Franţa şi Italia generate de refuzul Romei de a lăsa să acosteze nava Ocean Viking, poliţia franceză a anunţat vineri că, începând de joi orele 20:00, controalele întărite decise la frontiera franco-italiană au devenit efective la mai mult de zece de puncte de trecere, inclusiv în zona muntoasă.

Aproape 500 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru controale la aceste puncte de trecere autorizate, pentru a garanta „o securizare 24 de ore din 24”.

Citește și:  42 de migranți au murit după ce o navă s-a scufundat la scurt timp după ce a plecat de pe coasta Saharei Occidentale

Chiar dacă esenţialul axelor de intrare de migranţi în Franţa sunt situate în Alpii Maritimi, „care constituie două treimi din admiterile de migranţi în 2022” în Franţa, întărirea controalelor „s-a extins în mai multe departamente, cu zonele muntoase şi diferite axe internaţionale”, potrivit poliţiei franceze.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close