Turcia

O navă turcă a tras focuri de avertisment în direcţia unui vas al Gărzii de coastă cipriote

Asculta informatia

O navă turcă a tras vineri focuri de avertisment în direcţia unui vas al Gărzii de coastă cipriote, care efectua o patrulare de rutină în apropierea portului Kato Pyrgos, pe coasta de nord-vest a insulei divizate, informează media locale, citate de AFP, potrivit agerpres.

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 03:30 (00:30 GMT), la aproximativ 11 mile marine (circa 20 de km) de micul port pescăresc Kato Pyrgos, chiar la vest de linia de demarcaţie supravegheată de ONU şi care separă teritoriul controlat de autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) şi Republica Cipru, membră a UE, a relatat agenţia de ştiri cipriotă CNA.

Insula din Marea Mediterană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată în 1974 de Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care doreau realipirea ei la Grecia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei cipriote, Christos Andreou, vedeta de patrulare se afla într-o operaţiune de supraveghere împotriva imigraţiei clandestine dinspre Turcia, când a fost abordată de nava turcă venind din nordul insulei.

‘Echipajul din trei membri, văzând intenţiile Gărzii de coastă turce, a încercat să evite orice incident şi s-a îndreptat spre portul pescăresc Kato Pyrgos’, a indicat Andreou.

‘La o distanţă de 4 mile marine (aproximativ 7 km de port), vedeta s-a trezit cu focuri de avertisment din partea Gărzii de coastă turce. Apoi, nava turcă, care se afla aproape de coasta (cipriotă) s-a întors în direcţia teritoriilor ocupate’ de RTCN, a indicat responsabilul cipriot.

Acest incident intervine cu câteva zile înaintea unei vizite a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la Varosha, oraş simbol al divizării Ciprului. Localitatea balneară, părăsită de locuitorii ciprioţi greci, a devenit o staţiune fantomă, o zonă militară aflată sub controlul direct al Ankarei, inaccesibilă în spatele gardului de sârmă ghimpată.

Citește și:  Turcia și-a schimbat oficial numele

Erdogan – a cărui vizită marţi coincide cu împlinirea a 47 de ani de la invazie -va trece în revistă zecile de mii de soldaţi turci care staţionează acolo.

Autorităţile cipriote turceşti, susţinute de Turcia, doresc recunoaşterea a două state independente şi pe picior de egalitate în insulă. Această poziţie este respinsă însă de ciprioţii greci care doresc reunificarea insulei sub forma unui stat federal.

Negocierile se află în impas din 2017. În aprilie, o tentativă de relansare a convorbirilor organizate de ONU s-a soldat cu eşec.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 33

Close