O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în faţa justiţiei germane / Este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri – Europa News
Europa

O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în faţa justiţiei germane / Este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri

O fostă secretară de la lagărul de concentrare Stutthof, lângă Gdansk, va compărea în faţa justiţiei în această toamnă, informează vineri dpa. Femeia, care are 96 de ani, este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri, transmite Agerpres.

Procesul, prevăzut să înceapă pe 30 septembrie, se va desfăşura în cadrul unei camere pentru minori, având în vedere că acuzata era încă adolescentă la comiterea faptelor, având 18-19 ani, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, lângă Hamburg.

„Acuzata este învinuită că i-a asistat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a deţinuţilor, între iunie 1943 şi aprilie 1945, în funcţia sa de steno-dactilografă la biroul comandantului fostului lagăr de concentrare Stutthof”, se precizează într-un comunicat al instanţei.

Potrivit procurorilor, acuzata este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă, prin comportamentul său, şi de şapte tentative de acordare de asistenţă.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că un acuzat este considerat nevinovat până la posibila sa condamnare.

Postul public ARD a relatat anul trecut că femeia a fost deja audiată în mai multe rânduri, ca martor.

În 1954, ea a afirmat în instanţă că toată corespondenţa cu oficiul central al administraţiei economice a SS trecea pe la biroul său, iar comandantul lagărului, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori şi mesaje radio în fiecare zi.

Ea a mai spus atunci că nu a ştiut nimic despre mecanismul criminal căruia i-au căzut victimă zeci de mii de oameni în imediata ei vecinătate, în perioada în care a lucrat la secretariat.

Citește și:  Ea este Violeta, cerșetoarea care a „îngenuncheat“ Elveția la CEDO
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close