America

Noul secretar de stat jură să promoveze agenda LGBT

Asculta informatia

Noul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, confirmat de curând, a jurat să susțină agenda LGBT prin a arbora steagurile LGBT la ambasadele Statelor Unite și prin a numi „trimisul special pentru drepturile omului în favoarea persoanelor LGBTI.”

Antony Blinken, confirmat marți cu 78 la 22 de voturi în Senatul Statelor Unite, a împărtășit din gândurile sale despre problemele LGBT în timpul audierii de confirmare în Senat, săptămâna trecută, audiere care a avut loc înainte ca președintele Joe Biden să-și fi preluat funcția.

În timpul audierii lui Blinken, senatorul Ed Markey, D-Mass., membru al Comisiei Relațiilor Externe a Senatului, a declarat: „Tu și președintele ales, Biden, ați indicat că veți sprijini și veți numi un nou trimis special pentru drepturile omului în favoarea persoanelor LGBTI, o poziție pe care am insistat să o fac permanentă prin Legea Internațională a Apărării Drepturilor Omului.” În calitate de candidat la președinție, Biden a promis să facă din activismul LGBT o piesă centrală a politicii sale externe.

După patru ani de eforturi ale administrației Trump de a marginaliza și minimiza, și de a lovi în mod specific drepturile persoanelor LGBTI, cred că va fi vital să desemnăm un expert în această privință. Aveți de gând să avansați spre o numire rapidă a unui reprezentant LGBTI și ați lua în considerare numirea acestuia la nivel de ambasador?” a întrebat Markey.

Blinken a răspuns afirmativ: „Cred că aceasta este o chestiune de reală urgență, întrucât am văzut cum violența îndreptată împotriva persoanelor LGBTQI din întreaga lume este în creștere. Am văzut, cred, cel mai mare număr de crime față de persoanele transgender pe care l-am văzut vreodată, în special față de femeile de culoare, și cred că Statele Unite ar trebui să aibă rolul de a apăra și proteja drepturilor persoanelor LGBTQI, este ceva departamentul are de gând să decidă și asta imediat.”

Citește și:  America: Avortul, interzis! Curtea Supremă a SUA a fost asaltată de protestatari

Markey l-a mai întrebat pe Blinken dacă el ar „respinge constatările raportului Comisiei privind drepturile inalienabile și reafirmarea poziției de acceptare a Statelor Unite și aderarea la drepturile omului prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului” și dacă el ar putea „asigura că ambasadorii sunt în măsură să arboreze steagul LGBT … la ambasadele noastre din întreaga lume.”

„Un da pentru ambele”, a răspuns Blinken.

Comisia pentru drepturile inalienabile a fost creată de Departamentul de Stat sub comanda secretarului de stat de atunci, Mike Pompeo, în iulie 2019. Într-o conferință de presă în care a anunțat Comisia Departamentului de Stat, secretarul de stat a susținut că „instituțiile internaționale concepute și construite pentru a proteja drepturile omului au deviat de la misiunea lor inițială”. Potrivit lui Pompeo, „Întrucât cererile de respectare a drepturilor omului au proliferat, unele cereri au intrat în conflict cu altele, ridicându-se întrebări cu privire la care dintre aceste drepturi ar trebui respectate”.

Democrații și grupurile progresiste de susținători au criticat rapid măsura înființării comisiei, avertizând că aceasta constituie o încercare de a elimina drepturile LGBT și avortul din definiția consensuală a drepturilor omului. În timpul administrației Trump, Statele Unite au semnat „Declarația de consens de la Geneva”, care a declarat că „nu există niciun drept internațional la avort”.

În timpul administrației Trump, ambasadelor SUA li s-a spus să nu arboreze steagul LGBT, care constă în culorile curcubeului și este conceput pentru a arăta susținerea pentru drepturile LGBT. Vicepreședintele de atunci, Mike Pence, a apărat declarația Departamentului de Stat conform căreia „pe stâlpul de pavilion al ambasadelor noastre americane ar trebui să fie arborat un singur steag și acela este steagul american”, spunând „Susțin asta”.

Citește și:  Viktor Orban îi îndeamnă pe conservatorii americani ‘să-şi unească forţele’

După explicațiile lui Markey, trimisul special pentru drepturile omului al persoanelor LGBTI a fost lăsat vacant în anii lui Trump. Poziția a fost creată în ultima parte a administrației Obama. Primul trimis special pentru drepturile omului al persoanelor LGBTI a fost Randy Berry, care a ocupat această funcție între 2015 și 2017, înainte ca fostul președinte Donald Trump să îl dea în funcția de ambasador al Statelor Unite în Nepal.

În timp ce Markey a susținut că „administrația Trump a respins o mare parte din eforturile anterioare ale Statelor Unite de a susține și promova drepturile LGBTI în întreaga lume”, administrația anterioară a convins 69 de țări să decriminalizeze homosexualitatea și relațiile între persoane de același sex.

Blinken este al patrulea membru al cabinetului lui Biden care a fost confirmat de Senat. Ceilalți sunt directorul serviciului de informații Avril Haines, secretarul apărării Lloyd Austin și secretarul Trezoreriei Janet Yellen.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 65

Close