Asia

Noua Zeelandă RELAXEAZĂ restricţiile sanitare

Noua Zeelandă va relaxa restricţiile sanitare în această săptămână, după ce numărul cazurilor de coronavirus a atins un vârf, a declarat miercuri premierul Jacinda Ardern, estimând că populaţia este în mare parte imunizată, informează AFP, potrivit agrepres.

Ardern a anunţat că limitele impuse adunărilor în aer liber vor fi ridicate vineri, permiţând desfăşurarea fără restricţii a evenimentelor sportive şi a concertelor.

Ea a adăugat că, începând din 4 aprilie, permisele de vaccinare nu vor mai fi obligatorii, iar majoritatea obligaţiilor de vaccinare pentru anumite categorii de angajaţi vor fi eliminate.

„Până în prezent au fost raportate peste 500.000 de cazuri de COVID-19, iar experţii în modelare estimează că au existat probabil 1,7 milioane de infectări”, a precizat premierul.

Acest număr, împreună cu faptul că 95% dintre neozeelandezi sunt complet vaccinaţi, face ca acum să avem un nivel ridicat de imunitate colectivă”, ceea ce justifică ridicarea restricţiilor, a subliniat Ardern.

Săptămâna trecută, premierul a prezentat un plan de redeschidere anticipată a frontierelor.

Noua Zeelandă a reuşit să ţină la distanţă COVID-19 în cea mai mare parte a pandemiei printr-o închidere strictă a frontierelor şi prin restricţii draconice, însă varianta Omicron a provocat o creştere a contaminărilor, forţând ţara să îşi regândească strategia.

Circa 21.000 de cazuri noi au fost înregistrate marţi, însă de la începutul epidemiei au fost raportate doar 177 de decese asociate coronavirusului la o populaţie de cinci milioane de locuitori.

Ardern a declarat că se va renunţa la obligaţiile de vaccinare pentru poliţie, armată şi sectorul educaţional, dar se vor menţine pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi cei de la frontieră.

Citește și:  SLOVACIA: Mii de oameni au protestat împotriva restricţiilor antipandemie, la Bratislava

Ea a negat orice legătură între această decizie şi protestele care au blocat traficul în jurul Parlamentului din Wellington timp de mai bine de trei săptămâni la sfârşitul lunii februarie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close