Noua lege asupra consimţământului sexual din Suedia a crescut numărul condamnărilor pentru viol – Europa News
EuropaSuedia

Noua lege asupra consimţământului sexual din Suedia a crescut numărul condamnărilor pentru viol

Noua lege asupra consimţământului sexual aplicată în Suedia în urma mişcării #MeToo a condus la o creştere semnificativă, de 75%, a numărului condamnărilor pentru viol în această ţară, conform unui bilanţ realizat la doi ani după adoptarea actului normativ care extinde definiţia penală a violului, introducând inclusiv delictul de ”viol prin neglijenţă”, relatează joi AFP, scrie agerpres.

Legea, denumită şi ‘Samtyckeslagen’ (”Legea consimţământului”), a intrat în vigoare în iulie 2018. Ea prevede că o persoană se face vinovată de viol, chiar în absenţa ameninţării sau violenţei, dacă a întreţinut un act sexual cu o alta care nu a participat la acesta ”în mod liber”.

Acest act normativ, adoptat în contextul mişcării feministe #MeToo, a introdus în codul penal suedez şi un nouă infracţiune denumită ”viol prin neglijenţă”, pentru cazurile în care justiţia poate să considere că ”o persoană ar fi trebuit să fie conştientă de riscul ca o altă persoană să nu participe în mod voluntar” la actul sexual.

Conform unei statistici întocmite de Consiliul naţional suedez pentru prevenirea infracţionalităţii (Bra), numărul condamnărilor pentru viol a crescut sub efectul acestei legi de la 190, în anul 2017, la 333 în 2019.

De asemenea, 76 de dosare penale care în virtutea legii precedente nu ar fi putut să fie deschise au fost soluţionate în baza noii legi, jumătate dintre ele prin condamnare. Anul trecut au fost pronunţate 12 condamnări pentru ”viol prin neglijenţă”.

Citește și:  Belarus: Femeile au protestat împotriva brutalităţii poliţiei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close