Europa

Norvegia va primi pe teritoriul său până la 5.250 de refugiaţi din Ucraina

Norvegia va primi pe teritoriul său până la 5.250 de refugiaţi ucraineni nevoiţi să fugă din cauza conflictului din ţara lor, dintre care aproximativ 550 au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, a anunţat joi guvernul norvegian, relatează AFP, potrivit agerpres

În practică, ţara scandinavă va primi, la cererea Moldovei, 2.500 de refugiaţi ucraineni în această ţară săracă şi alţi 550 care necesită spitalizare, precum şi familiile acestora, pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate din ţările vecine Ucrainei.

”Suntem în mijlocul unei crize a refugiaţilor pe care Europa nu a mai văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store, într-o conferinţă de presă.

”Norvegia are o tradiţie îndelunată de a ajuta refugiaţii”, a argumentat el. Aceste persoane se vor adăuga ucrainenilor care au ajuns deja în Norvegia prin mijloace proprii.

Potrivit ministrului Justiţiei, Emilie Enger Mehl, 2.640 de solicitanţi de azil ucraineni au fost înregistraţi joi în Norvegia. Potrivit acesteia, numărul real de sosiri este ”probabil mult mai mare, deoarece mulţi nu s-au înregistrat încă”.

Potrivit ONU, peste trei milioane de oameni, dintre care jumătate copii, au fugit din Ucraina de la începutul ofensivei ruse împotriva ţării din 24 februarie.

Citește și:  risc de creştere a numărului de cazuri de HIV şi tuberculoză în Ucraina
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close