Romania

Noi măsuri de relaxare intră astăzi în vigoare

Asculta informatia

Începând cu 1 iunie, intră în vigoare măsurile de relaxare adoptate de Guvernul României pe data de 27 mai. Mai exact, printre altele, se reiau nunţile, botezurile şi competiţiile sportive, atât în spaţii închise cât şi deschise, dar cu un număr specificat de participanţi, se redeschid locurile de joacă, cluburile şi este crescut gradul de ocupare al spaţiilor de cazare de la 70 la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.

De asemenea, începând de astăzi, numărul persoanelor care pot circula în grupuri este de 8.

Numărul participanţilor la activităţile culturale, artistice, de divertisment desfăşurate în spaţii deschise a fost mărit de la 500 la 1000 de persoane. Totuşi, pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală.

Se redeschid barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri în intervalul orar 05:00 – 24:00 cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului doar pentru persoanele vaccinate.

A fost creat cadrul legal pentru desfăşurarea activităţilor artistice de divertisment în spaţii deschise cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, dar cu condiţia să fie vaccinate.

La restaurante, gradul de ocupare al meselor la interior este crescut de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare al spaţiilor de cazare, acesta a fost mărit de la 70 la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.

A fost crescut gradul de ocupare al spaţiilor destinate jocurilor de noroc de la 50 la 70% din capacitatea acestuia.

Citește și:  Ciucă, despre relaxarea restricțiilor: „Sunt luate în calcul toate aceste măsuri”

În plus, a fost introdusă excepţia de purtare a măştii de protecţie pentru persoanele vaccinate unde nu se află mai mult de 5 lucrători.

Veşti bune şi pentru nuntaşi. De astăzi, pot fi organizate evenimente private, nunţi, botezuri etc. cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Activităţile sportive se pot desfăşura atât la interior cât şi la exterior cu participarea spectatorilor de până la 25% din capacitatea spaţiului, iar participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ şi se vaccinează înainte de intrarea la eveniment.

Numărul persoanelor care pot participa la activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise a crescut de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului.

Totodată, a fost crescut numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire şi workshopuri în spaţii închise de la 50% la 70% şi creată posibilitatea desfăşurării la capacitate maximă a spaţiului dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.

Se permite desfăşurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane şi a fost creată posibilitatea de desfăşurare la capacitate maximă doar dacă participă numai persoane vaccinate.

Şi copiii se pot bucura de ziua lor. Mai exact, s-au redeschis locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care pot participa la activităţile de sport sau fitness, acesta a crescut de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

Citește și:  Rareș Bogdan îl somează public pe Raed Arafat: ‘M-am cam săturat. Nimeni nu e de neînlocuit. Să se prezinte luni cu un raport’

S-au redeschis şi piscinele interioare cu participarea publicului la capacitatea maximă a spaţiului.

Mai mult, s-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizi în scop turistic, de la 1 iunie.

Nu în ultimul rând, au fost introduse noi excepţii de la măsura carantinei pentru persoane care sosesc în România din zone de risc epidemiologic astfel:

– persoane trecute prin boală şi aflate între a 14-a şi a 90-a zi de la data confirmării;

– copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test pentru infecţia cu virusul Sars-cov-2;

– copiii cu vârsta mai mare de trei ani şi mai mică de 16 ani dacă prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul Sars-cov-2;

– persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de trei zile şi prezintă un test negativ pentru Sars-cov-2.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Close