Europa

Noi manifestaţii ale studenţilor la Atena împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

Asculta informatia

Aproximativ 1.000 de studenţi, potrivit poliţiei, au manifestat joi la Atena sfidând carantina impusă de două luni pentru a protesta împotriva unui proiect de lege care impune pentru prima dată în Grecia prezenţa agenţilor de poliţie în universităţi, relatează AFP, si agerpres

„Studenţii nu sunt ingractori”, se putea citi pe un banner agitat de manifestanţi care purtau măşti.

La Salonic, al doilea oraş ca mărime în nordul ţării, cei câteva sute de studenţi care au participat la o manifestaţie similară au fost dispersaţi de forţele ordine care au făcut uz de gaze lacrimogene.

Cu o săptămână în urmă, manifestaţii asemănătoare au avut loc la Atena şi în alte oraşe împotriva acestui proiect de lege ce instituie un corp special de poliţie pentru a patrula universităţile, adeseori scena unor violenţe între diferite grupuri politice.

„Universităţile sunt structuri publice cruciale care fac obiectul ameninţărilor împotriva securităţii”, a explicat ministrul pentru protecţia cetăţenilor Michalis Chrysochoidis.

În cadrul unei conferinţe de presă joi, purtătorul de cuvânt al guvernului şi fost profesor universitar Christos Tarantilis a calificat acest proiect de lege drept „emblematic”, subliniind că el trebuia votat de mai mulţi ani.

Prezenţa poliţiei în universităţi, tradiţional foarte politizate, este un subiect delicat în Grecia de la revolta studenţilor de la Politehnica din Atena, înăbuşită în sânge în noiembrie 1973 de către armată şi poliţie, împotriva juntei coloneilor de la acea vreme.

Aflat la putere de peste un an şi jumătate, guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis a făcut din „securitate o prioritate” şi a crescut efectivele poliţieneşti şi controalele forţelor de ordine.

Citește și:  Slovenia: Curtea Constituțională suspendă vaccinarea obligatorie a angajaților din sectorul public

Această politică în materie de „securitate” a fost criticată de opoziţie şi presă, care au denunţat numeroase cazuri de represalii din partea poliţiei şi interzicerea adunărilor publice pe fondul măsurilor de limitare a propagării coronavirusului.

Potrivit unui „plan de gestionare a manifestaţiilor”, frecvente în Grecia, guvernul intenţionează să „stabilească locuri precise pentru jurnaliştii care acoperă” evenimentele, a spus joi Michalis Chrysochoidis.

Acest plan prevede de asemenea utilizarea portavocilor de către poliţie pentru a gestiona situaţia în cazul dispersării manifestaţiei de către forţele de ordine sau în cazul utilizării gazelor lacrimogene ori a tunurilor cu apă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 1 = 6

Close