Romania

Nicolae Ciucă: “Armata României e pregătită și capabilă să apere țara”

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ministrul Apărării a subliniat că „Armata României a demonstrat în 2020 că este puternică, pregătită” și are „capacitatea de adaptare”.

„Armata României a demonstrat în anul 2020 că este puternică, pregătită, că are capacitatea de adaptare și resursa umană instruită și capabilă să facă față celor mai complexe provocări și este în măsură, oricând, să își îndeplinească datoria supremă de apărare a țării, precum și pentru a răspunde sarcinilor care ne vin ca membru al Alianței Nord-Atlantice”, a transmis Ciucă, în începutul mesajului său.

Nicolae Ciucă a continuat vorbind despre situația dificilă cu care s-a confruntat țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19 și a mulțumit Armatei pentru implicarea în gestionarea situației.

COVID-19, un inamic tăcut și imprevizibil. Omenirea nu a fost pregătită

„Am traversat un an marcat de pandemia COVID-19, declanșată de un inamic tăcut și imprevizibil. Omenirea nu a fost pregătită pentru a preveni efectele pe care SARS-CoV-2 le-a avut asupra vieții noastre sociale sau economice și, cel mai important, pentru a evita ca unii dintre semenii noștri să piardă lupta cu această boală.Inițial, nu au fost soluții potențiale de răspuns care să fi fost validate anterior. Ulterior însă, prin efortul medicilor, cercetătorilor în domeniu, autorităților, precum și a tuturor cetățenilor am pornit prin măsuri și decizii adaptate să combatem acest virus, să-i limităm efectele și, în final, împreună cu dumneavoastră, am convingerea că vom reuși să-l învingem.

Doresc să mulțumesc întregului personal al Ministerului Apărării Naționale, militari și civili, dar în mod special personalului medical militar pentru efortul, sacrificiul și profesionalismul de care au dat dovadă”.

Citește și:  Joe Biden s-a întâlnit cu liderii din România, Polonia şi ţările baltice

„Lăsăm în urmă un an 2020 greu nu doar pentru Armata României ci și pentru întreaga țară și pentru întreaga planetă. Viitorul însă este al nostru, al celor care avem încredere în medicină, în știință, în vaccinurile care vor aduce imunizarea tuturor la virusul Sars-Cov-2!

Vom depăși cu siguranță această pandemie! Situația este sub control și, la fel ca în întreaga istorie națională, militarii vor dovedi că sunt un exemplu de conduită, repere morale și de atitudine pentru a depăși orice provocare la adresa Țării!

Doresc să transmit întregului personal al Ministerului Apărării Naționale, militari și civili deopotrivă, urările mele de sănătate, liniștea și bucuria împlinirilor profesionale și personale. Crăciun fericit și un An Nou cât mai bun tuturor!”, a conchis Ciucă.

2020, an benefic pentru înzestrarea Armatei României

2020 a fost un an productiv pentru Armata României în ceea ce privește înzestrarea. Printre cele mai importante programe, amintim Patriot, Piranha V, F-16 ori HIMARS.

Deși din păcate nu a fost încă semnat contractul în programul „Corveta multifuncțională”, acesta fiind tergiversat în justiție, anul care se încheie ne-a adus însă primele blindate Piranha V, dar și primul sistem Patriot.

În cursul anului 2020 au ajuns în țară și patru F-16 din lotul de cinci achiziționat de MApN. Astfel, România ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16. Ultima aeronavă din lotul de cinci va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.

A fost totodată demarată și modernizarea avioanelor IAR-99, cele care se află încă la versiunea Standard. Contractul a fost atribuit Elbit System și Avioane Craiova.

Citește și:  PNRR-ul României, criticat de presa germană.

 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close