Netanyahu îl critică dur pe șeful diplomaţiei franceze, care a vorbit despre ‘un risc de apartheid’ în Israel – Europa News
Israel

Netanyahu îl critică dur pe șeful diplomaţiei franceze, care a vorbit despre ‘un risc de apartheid’ în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat miercuri drept „lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă” declaraţiile şefului diplomaţiei francez Jean-Yves Le Drian privind un posibil „risc de apartheid” în Israel, relatează AFP, potrivit agerpres

Revenind asupra violenţelor recente între israelieni şi palestinieni şi asupra tensiunilor în oraşele mixte israeliene, Le Drian a avertizat duminică împotriva unui „risc de apartheid” dacă un stat palestinian nu va vedea lumina zilei alături de Israel.

„Dacă întâmplător va exista o altă soluţie decât cea a celor două state, vom avea atunci ingredientele unui apartheid care va dura multă vreme”, a afirmat Le Drian la emisiunea „Le Grand Jury” a RTL, Le Figaro şi LCI.

„Riscul de apartheid este puternic dacă se continuă să se meargă pe logica unui singur stat sau a statu quo-ului. Chiar şi statu quo-ul va duce la acest lucru”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Miercuri, într-un discurs din care câteva extrase au fost transmise de serviciile sale presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat pe ministrul Le Drian, afirmând că va protesta pe lângă guvernul francez.

„Ministrul a declarat că Israelul ar putea deveni un stat de apartheid, o afirmaţie fără ruşine, falsă şi fără fundament”, a declarat în ebraică Netanyahu. „Nu vom accepta niciodată o lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă în această chestiune”, a adăugat Netanyahu.

În ultimele săptămâni, coabitarea între evrei şi arabi a cunoscut puternice tensiuni în mai multe oraşe mixte israeliene, într-un moment în care Israelul se confrunta cu mişcarea islamistă Hamas.

Armata israeliană şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, respectă de vineri o încetare a focului după mai multe zile de raiduri israeliene şi de tiruri cu rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian.

Citește și:  Benjamin Netanyahu a fost mandatat să formeze noul guvern israelian

Aceste confruntări care au început pe 10 mai s-au soldat cu peste 250 de morţi palestinieni, între care 66 de copii şi numeroşi combatanţi potrivit autorităţilor din Gaza, şi 12 morţi în Israel, între care un copil, o adolescentă şi un soldat.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close