Orientul mijlociuReligie

Netanyahu îl avertizează pe Al-Assad: ‘Riscaţi viitorul Siriei!’

Asculta informatia

Preşedintele sirian Bashar al-Assad ‘riscă viitorul ţării sale şi al regimul său’ dacă permite Iranului să se instaleze pe pământ sirian la frontiera cu Israelul, a avertizat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de AFP, potrivit agerpres.

Netanyahu s-a exprimat într-o conferinţă de presă comună susţinută împreună cu emisarul american pentru Iran, Brian Hook, aflat într-o vizită în Israel în ajunul unui termen cheie privind punerea în aplicare a planului administraţiei americane pentru Orientul Mijlociu.

Acesta prevede anexarea unor părţi din Cisiordania de către Israel, precum şi o ‘normalizare’ a relaţiilor între statul israelian şi puterile din Golf.

În cadrul conferinţei de presă, Netanyahu şi Hook au chemat la prelungirea embargoului asupra armelor împotriva Iranului care expiră în octombrie. Ridicarea acestuia i-ar permite Teheranului ‘să importe avioane de luptă, elicoptere de atac, submarine militare şi artilerie de calibru mare’ pentru a le ‘exporta’ apoi în special în Siria, potrivit emisarului american.

‘Le spun ayatollahilor de la Teheran: Israelul va continua să desfăşoare acţiunile necesare pentru a vă împiedica să creaţi un nou front terorist şi militar împotriva Israelului în Siria. Îi spun lui Bashar al-Assad: riscaţi viitorul ţării dumneavoastră şi viitorul regimului dumneavoastră’, a declarat Netanyahu.

‘Israelul nu va permite Iranului să-şi stabilească o prezenţă militară în Siria’ şi este ‘absolut hotărât să împiedice Iranului să se instaleze la frontierele noastre imediate’, a adăugat el, acuzând ‘numeroase ţări’ de ‘complicitate’ în dosarul iranian.

Iranul este inamicul nr.1 al Israelului, care spune că se teme să vadă Republica islamică dotându-se cu arma nucleară, cu un program de rachete de precizie înaltă din Libanul vecin şi cu baze militare la graniţele sale cu Siria, unde Teheranul sprijină regimul sirian împotriva diferitelor grupări rebele.

Citește și:  Avioane israeliene au atacat din nou Portul sirian Latakia

În cursul ultimelor luni, raiduri aeriene atribuite Israelului s-au intensificat în Siria, fără ca armata israeliană să confirme sau să dezmintă, responsabili militari israelieni evocând în acelaşi timp un ‘al doilea front’ al Hezbollah – mişcare şiită influentă din Liban şi aliată Teheranului – în Golanul sirian.

Emisarul Hook efectuează în prezent un turneu în Orientul Mijlociu pentru a avertiza, potrivit lui, împotriva consecinţelor asupra securităţii regionale în cazul în care nu va fi prelungit embargoul asupra armelor împotriva Iranului, în special în Yemen, unde Teheranul îi susţine pe rebelii houthi.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 67

Close