Israel

Netanyahu ameninţă Hamasul de faţă cu Blinken

Asculta informatia

Israelul va răspunde „foarte puternic” dacă mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, încalcă armistiţiul aflat în vigoare de vineri, a avertizat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Dacă Hamas întrerupe armistiţiul şi atacă Israelul, răspunsul nostru va fi foarte puternic”, a declarat Netanyahu în urma întrevederii sale cu Blinken ce are loc în a cincea zi de la debutul armistiţiului încheiat după 11 zile de ciocniri intense între militanţi palestinieni şi armata israeliană, soldate cu peste 200 de morţi, în mare majoritate palestinieni.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane a asigurat că Washingtonul va face demersuri pe lângă partenerii săi pentru a sprijini reconstrucţia în Gaza, în cadrul eforturilor de a susţine armistiţiul, subliniind însă că SUA vor să evite ca Hamas, pe care o consideră organizaţie teroristă, să poată beneficia de această asistenţă.

„Ştim că pentru a împiedica revenirea la violenţă trebuie să folosim spaţiul creat pentru a reglementa o serie de probleme şi provocări profunde. Iar acest lucru începe cu remedierea situaţiei umanitare grave din Gaza şi începerea reconstrucţiei”, a spus Blinken.

Washingtonul se va preocupa să strângă sprijin internaţional pentru Gaza şi va avea o proprie contribuţie „semnificativă”, ce urmează să fie anunţată mai târziu marţi, a menţionat secretarul de stat american.

Blinken avea prevăzută tot pentru marţi o întrevedere cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, în Cisiordania.

Citește și:  Israelul interzice ‘terapiile de conversie’ pentru persoanele LGBT
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2

Close