Negocieri importante la Bruxelles. Problema ”pașaportului Covid” va fi discutată de liderii europeni – Europa News
Europa

Negocieri importante la Bruxelles. Problema ”pașaportului Covid” va fi discutată de liderii europeni

Liderii europeni vor discuta la Bruxelles despre principalele chestiuni ale zilei, printre care și certificatul european de liberă circulație.

Președintele României va participa luni și marți, la o ședință imporantă la Bruxelles, unde se va discuta despre certificatele de vaccinare, care să ofere dreptul cetățenilor UE de a călători fără a mai sta în carantină. Acest certificat verde digital, cunoscut și sub numele de pașaportul COVID19, ar urma să fie acordat persoanelor care s-au vaccinat și nu mai prezintă riscul de a dezvolta forme grave de boală, în urma infecției cu SARS CoV 2.

România dorește o implementare mai rapidă a certificatelor verzi digitale, iar pentru asta președintele României, Klauss Iohannis va pune în discuția liderilor europeni această chestiune.

„Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

La ședința extraordinară se va mai discuta și despre schimbările climatice, care afectează din ce în ce mai mult diferite țări din Uniunea Europeană. Ținta UE pentru reducerea poluării este una ambițioasă, anume de 55 la sută până în 2030.

„Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluţii pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu anul 1990”, se mai arată în comunicat.

Citește și:  Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept împotriva pașaportului de vaccinare

Relația cu Marea Britanie se va afla pe ordinea de zi

După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au apărut o serie de probleme care trebuie ajustate din mers. În acest sens, liderii europeni vor discuta despre relația cu Regatul Unit și despre anumite politici aplicate de britanici care nu sunt pe placul europenilor.

„Pe de altă parte, în ceea ce priveşte tratamentul diferenţiat aplicat de autorităţile britanice cetăţenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Preşedintele României va insista ca statele membre şi instituţiile europene să facă demersuri susţinute pentru a convinge autorităţile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene”, conchide sursa menţionată.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close