AustriaOrientul mijlociu

Negociatorii reuniţi la Viena prefigurează un acord în dosarul nuclear iranian

Asculta informatia

Negociatorii în dosarul nuclear iranian, care au încheiat miercuri la Viena o nouă rundă de tratative menite să ducă la revenirea Teheranului şi a Washingtonului în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015, au evocat ”progrese tangibile”, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Am avansat mult. Se prefigurează un acord”, a declarat la finalul reuniunii diplomatul european Enrique Mora, care conduce negocierile.

Iranul şi SUA, care negociază prin intermediari, trebuie să se pună de acord asupra sancţiunilor reintroduse de fostul preşedinte american Donald Trump şi revenirii Teheranului la angajamentele sale din domeniul nuclear.

”Începem să vedem conturarea a ceea ce ar putea să arate ca acordul final”, au reacţionat Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Diplomaţi din aceste ţări au adăugat totuşi că ”nu pot fi subestimate provocările viitoare referitoare la complexitatea anumitor chestiuni tehnice”.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

Citește și:  Palestina așteaptă cu nerăbdare sfârșitul erei Netanyahu
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − = 78

Close