Rusia

NATO îndeamnă RUSIA să respecte dreptul internaţional

Asculta informatia

Liderii NATO denunţă luni, în cadrul summitului lor anual, la Bruxelles, ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă o consolidare militară a Rusiei şi îndeamnă Moscova să respecte dreptul internaţional, relatează AFP, scrie news.ro .

”Atât timp cât Rusia nu arată că respectă dreptul internaţional şi că îşi onorează obligaţiile şi responsabilităţile internaţionale, nu poate avea loc o revenire la normal”, avertizează ei în concluziile summitului.

Ei stabilesc totodată faptul că China reprezintă o provovare constantă la adresa securităţii, că Beijingul acţionează în vederea subminării sistemului mondial bazat pe reguli şi sunt îngrijoraţi de viteza cu care dezvoltă rachete nucleare.

Obiectivele Chinei şi ”comportamentul său reprezintă provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale fondate de reguli şi unor domenii pertinente securităţii Alianţei”, stabilesc ei în concluzii.

Şefii de stat şi de guverne ai celor 30 de state membre NATO nu desemnează China drept un rival, însă îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”politici coercitive” chineze, modul opac în care îşi modernizează forţele armate şi felul în care foloseşte dezinformarea.

Liderii NATO îndeamnă Beijingul ”să-şi respcte angajamentele internaţionale şi să acţioneze în mod responsabil în sistemul internaţional, inclusiv în spaţiu, în domeniile cibernetic şi maritim, potrivit rolului său de mare putere”.

În schimb, ei ”salută oportunitatea angajării cu China” în subiecte precum lupta împotriva modificărilor climatice.

Aceste concluzii, adoptate luni la summitul NATO, la Bruxelles, prezintă pentru prima oară poziţia blocului militar occieental faţă de China.

Potrivit unor diplomaţi, această parte referitoare la China a fost una dintre cele mai dificile de redactat în aceste concluzii.

Citește și:  Serghei Şoigu REAPARE ‘pe sticlă’ şi laudă succesul armatei ruse în Ucraina
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =

Close