Naftali Bennett somează Libanul să pună capăt tirurilor cu rachete spre Israel – Europa News
Israel

Naftali Bennett somează Libanul să pună capăt tirurilor cu rachete spre Israel

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat duminică guvernul şi armata libaneze împotriva consecinţelor comportamentului Hezbollah, somând autorităţile de la Beirut să împiedice tirurile cu rachetă ale grupării şiite împotriva statului israelian, relatează EFE, i24news.tv şi portalul libanez L’Orient -Le Jour, potrivit agerpres.

Bennett a transmis acest avertisment la începutul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri israelian, a doua zi după un discurs al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care susţinea că gruparea este pregătită de un eventual conflict.

„Statul libanez şi armata libaneză trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în spatele casei”, a afirmat premierul israelian. Hezbollah, care s-a autoproclamat drept vârf de lance al rezistenţei împotriva Israelului, a lansat vineri peste zece rachete în direcţia statului israelian, care a ripostat cu focuri de artilerie , ceea ce a provocat temeri privind o escaladare majoră a situaţiei. Rachetele Hezbollah au vizat teritorii în regiunea disputată a Platoului Golan – ocupat de Israel din 1967 – la o zi după după lovituri ale aviaţiei israeliene în sudul Libanului, ca represalii la tiruri nerevendicate cu rachete.

„Pentru noi nu contează dacă este o organizaţie palestiniană sau rebeli independenţi. Israelul nu va accepta tiruri cu rachete împotriva teritoriului său. Libanul trebuie să controleze teroriştii care trag rachete asupra Israelului, oricine ar fi ei”, a spus Bennett.

În 2006, Israelul şi Hezbollah au purtat un război sângeros de 33 de zile, soldat cu 1.200 de morţi de partea libaneză, în majoritate civili, şi 160 de israelieni, în majoritate soldaţi, notează L’Orient -Le Jour.

De atunci, cele două tabere au evitat orice încleştare, în virtutea unui acord cvasitacit cu privire la regulile unei angajări.

Citește și:  Israel: Pandemia se agravează, mai multe restricții au fost reintroduse

„În timp ce ţara se confruntă cu o gravă criză economică şi politică, Iranul şi Hezbollah continuă să o târască într-un conflict cu Israelul”, a spus Bennett, citat de media israeliene.

Secretarul general al Hezbollah a declarat sâmbătă că „fiecare lovitură împotriva ţării sale va avea un răspuns bine studiat”.

„Voi bombardaţi şi noi bombardăm. Teren deschis împotriva teren deschis”, a avertizat el. „Noi nu căutăm războiul, dar suntem pregătiţi pentru el şi nu ne este frică de acesta”, a mai spus Hassan Nasrallah, reformulând de fapt un avertisment al armatei israeliene, care declarase anterior că „nu doreşte o escaladare în vederea unui război în toată legea”, adăugând că este „pregătită” totuşi pentru un astfel de scenariu.

Premierul israelian consideră că în Liban „există o trezire majoră în rândul a numeroşi cetăţeni împotriva Hezbollah sau implicării Iranului în afacerile ţării lor”. Potrivit L’Orient -Le Jour, critici severe se fac auzite în Liban împotriva miliţiei şiite care ia decizii de război sau privind pacea fără a consulta conducerea statului.

Un fapt pe cât de rar, pe atât de surprinzător s-a produs vineri, când libanezi druzi din localitatea Chouaya, districtul Hasbaya (sudul Libanului) au reţinut un camion ce transporta un lansator de rachete cu mai multe proiectile utilizat de Hezbollah în atacul său împotriva Israelului. Armata a confiscat ulterior dispozitivul şi i-a arestat pe combatanţii care îl însoţeaz , dar i-a eliberat pe aceştia câteva ore mai târziu, conform publicaţiei L’Orient -Le Jour.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close