Asia

Myanmar: Mai mulți protestatari au fost uciși pe măsură ce represiunea crește

Asculta informatia

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în timpul protestelor, potrivit Organizației Națiunilor Unite, poliția din cel puțin un oraș deschizând focul asupra unei mulțimi de oameni.

Au fost raportate decese în Yangon, Dawei și Mandalay, deoarece poliția a folosit runde e gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene.

Pe măsură ce au avut loc mari proteste în toată țara, forțele de securitate au adoptat o abordare mai agresivă, recurgând mai repede la focuri de armă. Forțele de securitate au început represiunea violentă sâmbătă, după săptămâni de proteste în mare măsură pașnice împotriva preluării militare din 1 februarie.

Lovitură de stat, care a oprit pașii tentativi către democrație după aproape 50 de ani de guvernare militară, a atras sute de mii pe străzi și condamnă țările occidentale.

Liderii guvernamentali, inclusiv Aung San Suu Kyi, au fost răpiți și reținuți.

ONU: „Facem apel la armată să oprească imediat utilizarea forței împotriva protestatarilor pașnici”

„Condamnăm cu tărie violența crescândă împotriva protestelor din Myanmar și facem apel la armată să oprească imediat utilizarea forței împotriva protestatarilor pașnici”, a declarat Ravina Shamdasani, o purtătoare de cuvânt a biroului ONU pentru drepturile omului.

Imaginile de pe rețelele sociale de duminică au arătat protestatarii fugind în timp ce poliția a atacat asupra lor, au fost ridicate blocaje improvizate, iar mai multe persoane au fost acoperite de sânge.

Ce se întâmplă pe teren?

Activiști, medici și lucrători medicali au declarat pentru BBC că duminică au fost uciși cel puțin 10 persoane.

Cifrele din rapoartele de socializare neconfirmate au fost mult mai mari, în unele cazuri peste 20.

Citește și:  China pregăteşte o lege pentru a stimula donarea de organe

Se spune că alte zeci au fost rănite.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în cel mai mare oraș, Yangon, în timp ce poliția a tras gloanțe, a folosit grenade și gaze lacrimogene.

Protestatarii au rămas sfidători. „Dacă ne împing, ne vom ridica. Dacă ne atacă, ne vom apăra. Nu vom îngenunchea niciodată până la cizmele militare”, a declarat Nyan Win Shein pentru Reuters.

Un alt protestatar, Amy Kyaw, a declarat pentru AFP: „Poliția a început să tragă chiar când am ajuns. Nu au spus niciun cuvânt de avertizare. Unii au fost răniți, iar unii profesori se ascund în continuare în casele vecinilor”.

Unii manifestanți au fost duși în camionete de poliție.

În orașul Dawei din sud, poliția a deschis focul asupra unei mulțimi de sute de oameni, au declarat martorii pentru The New York Times. Cel puțin trei persoane au fost ucise și mai mult de 50 au fost rănite, a spus dr. Tun Min, care tratează răniții la un spital. Un al doilea doctor, care a cerut să nu fie numit de teamă de represalii, a confirmat aceste numere.

De asemenea, poliția a reprimat un mare miting din Mandalay, unde a folosit tunuri de apă și a tras în aer. O persoană a fost ucisă acolo, potrivit BBC.

Protestele au continuat în altă parte, inclusiv în orașul nord-estic Lashio.

Numărul de arestări de la începutul protestelor nu a fost confirmat. Grupul de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici a stabilit cifra la 850, dar alte sute par să fi fost reținute în acest weekend.

Myanmar

Myanmar, cunoscută și sub numele de Birmania, a devenit independentă de Marea Britanie în 1948. O mare parte din istoria sa modernă a fost sub stăpânire militară
Restricțiile au început să se relaxeze începând cu 2010, ducând la alegeri libere în 2015 și la instalarea unui guvern condus de liderul veteran al opoziției Aung San Suu Kyi în anul următor.
În 2017, militanții din grupul etnic Rohingya au atacat posturile de poliție, iar armata din Myanmar și gloatele budiste locale au răspuns cu o represiune mortală, care ar fi ucis mii de Rohingya. Peste jumătate de milion de rohingya au fugit peste graniță în Bangladesh, iar ONU l-a numit ulterior „un exemplu de manual de curățare etnică”

Citește și:  JAPONIA: Guvernul anunță că două persoane au murit după VACCINAREA cu Moderna

Myanmar se află în haos de când armata a preluat puterea și a reținut liderul guvernamental ales Aung San Suu Kyi și o mare parte din conducerea partidului ei la 1 februarie, acuzând fraude la alegerile din noiembrie, pe care partidul ei le-a câștigat

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =

Close