Asia

Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la 4 ani de închisoare

Aung San Suu Kyi, laureată cu premiul Nobel pentru Pace şi liderul civil al statului Myanmar înlăturat de la putere prin lovitură de stat militară, a fost condamnată luni la 4 ani de închisoare, acesta fiind primul verdict dintr-o serie ce i-ar putea aduce o pedeapsă pe viaţă.

Ea a fost găsită vinovată pentru acuzaţiile de incitare la disidenţă şi încălcarea regulilor impuse în contextul pandemiei, în baza unei legi privind dezastrele naturale, potrivit BBC.

Suu Kyi se confruntă cu 11 capete de acuzare. Ea a negat toate învinuirile.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, conducea un guvern civil ales în noiembrie 2020. La începutul lunii februarie, armata a preluat puterea, susţinând că alegerile de toamna trecută au fost fraudate.

Suu Kyi se află de atunci în arest la domiciliu şi pe numele ei au fost formulate acuzaţii de corupţie, încălcarea legii privind secretele oficiale şi incitare la revoltă. A fost văzută în ultimele luni doar când a fost audiată.

Lovitura de stat a stârnit proteste ample în ţară, de cele mai multe ori violente. Potrivit datelor mai multor organizaţii pentru drepturi civile, până în prezent au murit 1.300 de oameni în demonstraţiile la care armata a intervenit violent.

Citește și:  Un avion militar s-a prabusit in MYANMAR
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close