Rusia

Moscova va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru civilii ucraineni spre Rusia

Asculta informatia

Rusia a afirmat joi că va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Kievul reclamă coridoare care să permită evacuarea civililor în interiorul Ucrainei, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„Anunţăm oficial că coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise de acum înainte unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10.00 (07.00 GMT)”, a declarat un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.

Coridoarele care merg „în alte direcţii” vor fi negociate de la caz la caz cu autorităţile ucrainene, a adăugat Mizinţev.

„Garantăm securitate totală în teritoriile controlate de forţele armate ruse”, a continuat el, solicitând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Naţiunilor Unite „să lucreze la faţa locului cu autorităţile ucrainene pentru a informa populaţia despre această iniţiativă”.

El a afirmat că Moscova a evacuat deja „peste 187.000 de persoane” în Rusia, o cifră care nu poate fi verificată în mod independent.

Numeroşi civili sunt blocaţi în oraşe înconjurate de armata rusă în Ucraina, adesea forţaţi să se ascundă în pivniţe pentru a se proteja de bombardamente.

Trei runde recente de discuţii între negociatori ruşi şi ucraineni au condus la mai multe armistiţii locale şi la deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele încercuite.

Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc în mai multe rânduri că au încălcat aceste acorduri.

Citește și:  O militantă LGBT a fost condamnată în Rusia la plata unei amenzi pentru ‘propagandă homosexuală’
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 7 = 10

Close