Rusia

Moscova avertizează că suspendarea acordului UE-Rusia privind vizele va avea “consecinţe”: Bruxelles-ul se împuşcă din nou în picior

Kremlinul a avertizat miercuri Uniunea Europeană cu privire la “consecinţele” deciziei de a suspenda total acordul de facilitare a vizelor dintre blocul comunitar şi Rusia. Deşi acordul a fost suspendat, cetăţenii ruşi pot în continuare obţine vize doar că în condiţii mult mai dificile.

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului de Externe rus, a declarat că Moscova nu va lăsa ca mişcarea Uniunii să rămână “fără consecinţe”, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat RIA.

“Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE din acordul de facilitare a vizelor încheiat cu Rusia nu va rămâne fără consecinţe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se aşteaptă”, a precizat Gruşko.

“Dacă Bruxelles-ul decide să se împuşte din nou în picior, atunci e alegerea sa”, a adăugat oficialul rus, citat de Reuters.

Ameninţările lui Gruşko vin în contextul în care statele UE au convenit, miercuri, să facă mai dificil accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul celor 27 de membri ai blocului, dar nu au reuşit să ajungă la un consens în ceea ce priveşte impunerea unei interdicţii totale turiştilor ruşi, ca răspuns la războiul Kremlinului în Ucraina.

În cadrul discuţiilor din Republica Cehă, miniştrii de externe ai UE au vrut să dea dovadă de unitate şi să îl pedepsească şi mai mult pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a lansat războiul în urmă cu peste şase luni. Însă nu au reuşit să rezolve divergenţele cu privire la faptul că unii cetăţenii ruşi care s-ar putea opune invaziei ar trebui să plătească şi ei un preţ

Citește și:  Cutremur puternic în estul Rusiei

Planul este de a creşte costurile şi de a prelungi timpul necesar obţinerii de vize pe termen scurt de către cetăţenii ruşii pentru a putea intra în spaţiul Schengen – o zonă formată din 26 de ţări, care include majoritatea membrilor UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Măsura va fi luată prin îngheţarea unui acord din 2007 privind facilitarea călătoriilor între Rusia şi Europa. În luna mai, UE a înăsprit deja restricţiile privind vizele pentru oficialii şi oamenii de afaceri ruşi.

Polonia şi ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania -, dar şi Danemarca, au făcut apel la o interdicţie mai largă pentru turiştii ruşi.

Miniştrii de externe ai Estoniei şi Letoniei au declarat că ar putea merge mai departe cu restricţii suplimentare privind vizele, invocând preocupări legate de securitatea naţională. Detalii aici.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close