Italia

Minune în Italia, impuls pentru Meloni: economia, salt neașteptat

Asculta informatia

Economia italiei a crescut în mod neașteptat, sfidând așteptările privind o stagnare determinată de criza energertică. O creștere ce reprezintă un impuls pentru noul prim-ministru Giorgia Meloni.

Producția din trimestrul al treilea a avansat cu 0,5% față de precedentele trei luni, a anunțat Institutul Național de Statistică. Este mai mult decât estimase orice analist intervievat de Bloomberg.

Creșterile din servicii și din stocuri au stat la baza creșterii surprinzătoare. Cifra a reprezentat totuși o încetinire de la 1,1% între aprilie și iunie – reflectând o tendință observată în Franța și Spania.

Inflația este parțial de vină pentru acest lucru. A fost în medie de 9% în al treilea trimestru înainte de a atinge un nivel record de 12,8% în octombrie, comprimând cheltuielile de consum și crescând costurile pentru întreprinderi.

Cele mai recente previziuni ale guvernului de la Roma prevăd o creștere a produsului intern brut de 3,3% în acest an, dar de numai 0,6% în 2023. Mulți analiști prevăd o recesiune.

Deocamdată, cifrele vor încuraja eforturile Giorgiei Meloni de a echilibra creșterea încetinită cu ajutorul fiscal continuu pentru gospodării și întreprinderi care se luptă în contextul crizei de energie provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Premierul află deja sub presiunea aliaților din coaliție, Silvio Berlusconi, care conduce Forza Italia, și Matteo Salvini, șeful partidului Liga, pentru a cheltui mai mult, încercând în același timp să asigure investitorii internaționali că va ține sub control finanțele publice.

Guvernul trebuie să prezinte un proiect de buget revizuit până la sfârșitul anului, iar planurile de ajutorare a economiei vor însemna un deficit mai mare decât cel proiectat de administrația anterioară, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, care îl văd la 3,9%-4,5% din producție.

Citește și:  28 de migranţi salvaţi din mare au ajuns cu coronavirus în Italia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =

Close