Stiri externe

Ministrul Turismului le sugerează românilor alte destinații pentru schiat „Nu numai în Austria sunt condiții…”

Asculta informatia

Până să se afle decizia de la Consiliul JAI, de joi, pe tema aderării țării noastre la Spațiul Schengen, știut fiind faptul că doar acest stat se opune dezideratului României de a accede la Schengen, ministrul PNL a transmis un mesaj subtil. Care ar putea să ajungă la urechile românilor cu planuri de vacanță de iarnă în Austria, una dintre destinațiile preferate îndeosebi de către cei care schiază.

Ministrul Daniel Cadariu a adus în discuție statisticile și ce în special arată ele în dreptul numărului compatrioților care aleg să meargă, ca turiști, pe teritoriul statului austriac.

„Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000. Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria”, a spus ministrul Turismului, miercuri, la Digi24.

Și alte țări au condiții bune pentru schiat

Nu mai e un secret pentru nimeni că principalul punct de atracție pentru turiștii din România care merg în Austria o reprezintă pârtiile de schi, însă chiar și așa oficialul PNL aflat în fruntea Ministerului Turismului le-a dat câteva „idei” celor care plănuiesc o vacanță la schi în afara țării.

Printre variante s-ar număra, din câte a fost auzit spunând ministrul, Elveția sau Italia. „E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat Cadariu.

Citește și:  Record al românilor vaccinați în 24 de ore: peste 80.000 de oameni

Totodată, ministrul Cadariu a catalogat drept „de neînțeles” atitudinea guvernului austriac în privința aderării României la Schengen.

Ciucă: Blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria

Și tot miercuri, 7 decembrie, cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, premierul CIucă, liderul PNL, a făcut declarații de ultim moment pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.

Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte -Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.

Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen”, a declarat Ciucă, de la sediul Guvernului.

Ciucă: Mâine, la Consiliul JAI, vom merge la vot

„Un lucru este cert – suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie 2022. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua”, a mai spus premierul.

Citește și:  Joe Kennedy, antrenorul concediat pentru credință, îngenunchează, se roagă și laudă Constituția

Totodată, Ciucă a mai declarat că, „dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului: nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens”.

„Așadar, mâine (joi-n.red), la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis premieurl Nicolae Ciucă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close