Ministrul Sănătății trimite bolnavii să se trateze în spitalele private – Europa News
RomaniaSanatate

Ministrul Sănătății trimite bolnavii să se trateze în spitalele private

Pe motiv că pandemia a redus numărul de paturi din spitalele publice, ministrul Sănătății a decis să transfere aceste paturi către unitățile private. Totodată, reglementările privind plata contribuției personale a asiguraților pentru tratamentele la privați, care presupuneau o reducere a sumelor plătite de români, au fost amânate un an.

Ministerul Sănătății a emis un proiect de ordonanță de urgență care modifică reglementările privind co-plata în unitățile sanitare private și pe care, în același timp, le amână pentru anul 2022. Astfel, se schimbă alineatul 2.1 al art.230 din Legea 95/2006, prin care asigurații care optează pentru servicii medicale private pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.

Noua formulare este că furnizorii pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuție personală, iar contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical va fi afișată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privați de servicii medicale și se va plăti de către asigurați în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări. Deși reglementările ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie, Ministerul Sănătății a decis amânarea până în anul 2022, la 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, scopul reglementării co-platei în sistemul privat  a fost de a se stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii. În lipsa unor astfel de reglementări, internarea în spitalele private înseamnă plata unor sume imense de către asigurații care, dintr-un motiv sau altul, sunt nevoiți să aleagă acest sector.

Autoritățile mor de grija românilor

În expunerea de motive a proiectului de act normativ, Ministerul Sănătății arată că, fără amânarea reducerii tarifelor din privat, ar fi afectată sănătatea românilor pe termen lung (?!).

Citește și:  Românii se trezesc: 11.000 de persoane au renunțat la programările pentru vaccinarea cu ser AstraZeneca

”Se impune reglementarea de urgență a unui termen sustenabil pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art.230, astfel încât să poată fi decontate din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate atât de furnizorii publici, cât și de furnizorii privați.

În caz contrar nu va putea fi asigurat accesul populației în mod echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale de specialitate în ambulatoriul clinic sau servicii de specialitate pentru specialitățile paraclinice acordate atât de frunizorii publici, cât și de furnizorii privați aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Este necesară asigurarea dreptului pentru persoanele asigurate de a beneficia de servicii medicale și fără a plăti contribuție personală, având în vedere faptul că pentru furnizorii privați de servicii medicale în regim de spitalizare continua, care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, este reglementată posibilitatea încasării unei contribuții personale din partea asiguraților și pentru a asigura protecția asiguraților față de costurile serviciilor medicalșe în caz de boală. Neluarea acestor măsuri urgente, cu caracter excepțional, ar aduce prejudicii cu efecte pe termen lung asupra sănătății populației”, se arată în motivarea proiectului.

Mai puține locuri în spitalele de stat, mai multe la privat

Potrivit Ministerului Sănătății, consecința situației epidemiologice determinată de răspândirea infecției cu noul SARS-Cov-2 în rândul populației a fost că numărul de paturi contractate de spitalele publice cu casele de asigurări de sănătate a cunoscut o scădere, dat fiind organizarea internă a unităților spitalicești în vederea respectării măsurilor de siguranță necesare.

Astfel, conform proiectului de ordonanță de urgență, numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați va putea fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% față de numărul total de la data de 31 decembrie 2020.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close