Europa

Numărul traversărilor ilegale ale graniţelor la frontierele externe ale UE a crescut cu 73% în primele zece luni ale anului faţă de 2021

Numărul traversărilor ilegale ale graniţelor la frontierele externe ale Uniunii Europene a crescut cu peste 70% în perioada ianuarie-octombrie, potrivit calculelor preliminare publicate luni de Frontex (Agenţia europeană pentru poliţie de frontieră şi gardă de coastă), transmite Reuters, potrivit agerpres

Frontex a detectat aproximativ 275.500 intrări neautorizate la frontierele externe în primele zece luni ale lui 2022, cu 73% mai mult faţă de anul trecut şi cel mai ridicat nivel din 2016.

Doar în octombrie, circa 36.500 de persoane au traversat ilegal graniţele UE, cu 47% mai mult decât în octombrie 2021.

Agenţia menţionează că ruta Balcanilor de vest rămâne cea mai activă, numărul trecerilor clandestine detectate fiind de aproape trei ori mai mare în octombrie decât acum un an.

Această situaţie se explică în primul rând prin faptul că se abuzează de regimul de acces fără vize în regiune, precum şi prin tentativele repetate de intrare în UE ale migranţilor proveniţi în principal din Burundi, Afganistan şi Irak aflaţi deja în Balcanii de vest, a mai indicat Frontex.

A doua cea mai aglomerată rută folosită de migranţi pentru a ajunge în UE este cea prin Mediterana centrală, intrările ilegale în UE pe această cale crescând cu aproape 50% faţă de anul trecut.

În contrast, au fost detectate mai puţine intrări ilegale de migranţi de pe rutele din Mediterana de vest şi Africa de vest şi la graniţa terestră de est.

În acelaşi timp, traversările ilegale ale Canalului Mânecii dinspre UE în Marea Britanie au crescut cu 70% în primele luni ale lui 2022, ajungând la 62.323.

Citește și:  Polonia se retrage din Convenția de la Istanbul, semnată și de România
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close