Romania

Ministerul de Interne, precizări cu privire la portul măştii de protecţie în spaţiile deschise:Nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă

Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la portul măştii de protecţie în spaţiile deschise din localităţile cu rata de infectare de peste 6 la mie, explicând că nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă.

Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la ordinul care reglementează portul măştii în spaţii deschise.

Astfel, masca de protecţie se poartă obligatoriu:

La nivelul localităţilor în care incidenţa este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori 

·       în spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale

·       în spaţii publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea : pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţiile comerciale, staţii pentru transportul în comun, precum şi în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

La nivelul localităţilor în care incidenţa este mai mare de 6/1000 locuitori 

·       în spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale

·       în toate spaţiile publice deschise cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepţii se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

”Nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă”, a transmis ministerul de interne.

Instituţia a precizat că, indiferent de incidenţă  masca de protecţie nu se poartă de către:

  • persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune;
Citește și:  Opt turci, oprit de poliţiştii de frontieră la graniţa cu Bulgaria. Bărbații doreau să ajungă în Germania
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

  • persoanele care sunt singure în birou;

  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

·       În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi aplicate şi excepţii pentru persoanele care:

  • suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

  • desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat, joi, la Antena 3, că Ordinul dat recent spune foarte clar că este obligatoriu să porţi masca în toate spaţiile deschise unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 6 la mia locuitori, fiind vorba de spaţiile aglomerate. El a explicat că, dacă eşti singur pe stradă poţi să nu porţi masca şi poţi să mănânci un covrig, fără a purta masca.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close