Militantă Femen a protestat aproape goală în faţa preşedinţiei din Ucraina pentru a atrage atenţia asupra violenţelor împotriva femeilor – Europa News
Europa

Militantă Femen a protestat aproape goală în faţa preşedinţiei din Ucraina pentru a atrage atenţia asupra violenţelor împotriva femeilor

O militantă a mişcării feministe Femen a manifestat miercuri aproape goală în faţa preşedinţiei de la Kiev pentru a cere ratificarea de către Ucraina a Convenţiei de la Istanbul, care urmăreşte prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor, relatează AFP, si agerpres.  

„Sunt violată! Jos cu violenţa!”, a strigat tânăra, doar în chiloţi, în ciuda unei temperaturi de aproape 0 grade Celsius, şi cu o coroană de flori pe cap. Ea a fost arestată de poliţişti.

La acţiune a mai participat şi o altă militantă a Femen. Protestul a fost organizat cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţelor împotriva femeilor.

Două treimi dintre femeile ucrainene declară că au fost supuse unor violenţe psihologice, fizice sau sexuale de la vârsta de 15 ani, conform unui studiu realizat în 2019 de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ucraina a semnat în 2011 Convenţia de la Istanbul, care urmăreşte să întărească lupta împotriva violenţelor domestice, însă nu ratificat-o încă.

Motivul îl reprezintă opoziţia mediilor religioase în această ţară majoritar ortodoxă şi a multor deputaţi care critică introducerea noţiunii de „gen” în legislaţia ucraineană, văzând în ea o ameninţare la adresa „valorilor familiale tradiţionale”.

Kievul are legi menite a proteja victimele violenţelor domestice, dar ele conţin numeroase lacune şi nu sunt decât rar aplicate, ceea ce duce la achitarea majorităţii autorilor acestor fapte, conform ONG-urilor de specialitate.

Citește și:  Ucraina îşi scoate la vânzare prin licitaţie fostele închisori dezafectate şi vrea să vândă 100 în zece ani
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close