Sanatate

FDA: Pastila anti-COVID produsă de Pfizer cauzează efecte posibil letale

Medicamentul antiviral oral dezvoltat de Pfizer pentru a trata COVID-19, poate provoca efecte severe sau care pun viaţa în pericol atunci când este utilizat împreună cu medicamente obişnuite, inclusiv unele anticoagulante, unele antidepresive şi unele statine care scad colesterolul, potrivit Food and Drug Administration (FDA) (pdf).

În plus FDA nu recomandă Paxlovid pentru cei cu boli severe de rinichi sau ficat.

Pe 22 decembrie, FDA a acordat autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA) pastilei produse de Pfizer, care tratează COVID-19 în cazurile uşoare sau moderate la pacienţii cu vârste mai mari de 12 ani.

Paxlovid este primul medicament oral de acest gen autorizat de FDA pentru a trata COVID-19, cu scopul de a reduce spitalizarea.

„Această autorizaţie oferă un nou instrument de combatere a COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, pe măsură ce apar noi tulpini şi promite să facă tratamentul antiviral mai accesibil pentru pacienţii care prezintă un risc ridicat de progresie la COVID-19 cu simptome severe”, a declarat Patrizia Cavazzoni, director al Centrului FDA pentru Evaluare şi Cercetare a Medicamentului.

Paxlovid constă dintr-un cocktail de două medicamente, primul fiind nirmatrelvir, care opreşte replicarea virusului SARS-cov-2, în timp ce a doua componentă acţionează pentru a prelungi durata de funcţionare a nirmatrelvirului.

Decizia FDA a survenit la o lună după ce guvernul federal a anunţat că va cumpăra 10 milioane de doze.

La începutul lunii noiembrie, administraţia Biden achiziţionase deja aproximativ 10 milioane de doze de medicament în cadrul unui contract de peste 5 miliarde USD.

La începutul lunii decembrie, Pfizer a anunţat că pilula este capabilă să reducă riscul de spitalizare sau deces cauzat de virusul Wuhan cu 89% atunci când este luată la scurt timp după apariţia simptomelor iniţiale.

Citește și:  Coronavirus: ''Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă'' a pandemiei, avertizează directorul OMS

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat pe 8 decembrie pentru CNBC că livrările au sosit în Statele Unite, „deci produsul va fi disponibil luna aceasta dacă este aprobat”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close