Africa

Mii de oameni protestează în capitala Ciadului împotriva Franței și guvernului de tranziție susținut de Paris

Mii de tineri au ieşit în stradă marţi în capitala Ciadului N’Djamena pentru a protesta împotriva guvernului militar de tranziţie şi Franţei care îl susţine, relatează DPA, si agerpres.

De dimineaţă devreme, oamenii puteau fi auziţi bătând în oale şi fluierând în mai multe cartiere, a relatat presa locală.

Protestatarii au cerut guvernului militar să demisioneze, au ars steaguri franceze şi au strigat lozinci anti-franceze.

Mai multe partide de opoziţie şi organizaţii neguvernamentale au chemat la protestul desfăşurat sub mottoul „Wakit Tama” sau „A venit timpul”.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor.

În urmă cu o săptămână, Idriss Deby Itno, vechi conducător al Ciadului, a fost ucis pe linia frontului în confruntări cu grupări rebele.

Câteva ore mai târziu, fiul său Mahamat a fost numit preşedinte al consiliului militar, acţionând ca şef al statului şi al armatei. Guvernul şi adunarea naţională au fost dizolvate, motiv pentru care opoziţia vorbeşte despre o lovitură de stat militară.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, au participat personal vineri la înmormântarea preşedintelui ucis şi au asigurat ţara din Africa Centrală de sprijinul lor.

Franţa, fostă putere colonială în Ciad, vede ţara bogată în petrol dar săracă drept partener militar important în regiunea Sahel afectată de conflict.

Citește și:  650.000 de copii din Africa au fost imunizaţi împotriva malariei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close