Mii de manifestanţi la un marş în centrul Varşoviei organizat de extrema dreaptă şi susţinut de stat – Europa News
Polonia

Mii de manifestanţi la un marş în centrul Varşoviei organizat de extrema dreaptă şi susţinut de stat

Mii de manifestanţi care aveau asupra lor drapele poloneze au invadat joi centrul Varşoviei pentru marşul anual care celebrează Ziua Independenţei, organizat la apelul extremei drepte, cu sprijinul guvernului naţionalist, relatează AFP, potrivit agerpres

Marea piaţă centrală a capitalei, în care au răsunat în difuzoare cântece patriotice, a fost acoperită de fum roşu şi alb, culorile naţionale, în timp ce petarde şi fumigene au fost aruncate încă de la începutul defilării.

Centrul oraşului a fost ocupat joi de un impunător dispozitiv de poliţie, cu vehicule blindate, baraje şi agenţi înarmaţi până-n dinţi. Mai multe artere principale au fost închise circulaţiei.

Aceste măsuri au fost luate în contextul în care această manifestaţie a dus în trecut la ciocniri cu forţele de ordine.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a încercat şi în acest an să interzică marşul, beneficiind de decizii în justiţie care i-au dat dreptate, dar, în ultimul moment, guvernul a declarat această defilare „manifestaţie de stat”.

Pe lângă tradiţionalul „Dumnezeu, onoare şi patrie”, motto-ul marşului a fost că „independenţa nu este de vânzare”, într-un moment în care Polonia şi Uniunea Europeană sunt într-o dispută din cauza reformelor judiciare controversate adoptate de partidul aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), şi în care sunt în joc zeci de miliarde de euro prevăzuţi pentru această ţară în cadrul fondului european de relansare.

Bruxellesul nu a dat încă undă verde Planului naţional de redresare al Poloniei din cauza disputei cu Varşovia privind respectarea statului de drept.

Polonia şi-a obţinut independenţa pe 11 noiembrie 1918, după 123 de ani în care a fost împărţită între Rusia ţaristă, Prusia şi Imperiul Austro-Ungar.

Citește și:  Polonia a început vaccinarea persoanelor în vârstă
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close