Europa

Michelle Bachelet nu mai vrea să fie Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului

Asculta informatia

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a anunţat luni, la Geneva, că nu va candida pentru un al doilea mandat, informează AFP şi EFE, potrivit agerpres.

”Întrucât mandatul meu ca Înalt Comisar se apropie de sfârşit, această a 50-a sesiune a Consiliului va fi ultima dată când voi lua cuvântul”, a declarat fosta preşedintă chiliană, în vârstă de 70 de ani, în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Ea a făcut anunţul la finalul unui discurs în care a trecut în revistă situaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale în lume.

Doamna Bachelet nu a mai dat nici un alt indiciu delegaţilor din sala Consiliului cu privire la motivele pentru care a făcut această alegere.

Secretul intenţiilor sale fusese bine păstrat până acum. Numeroşi diplomaţi intervievaţi de AFP în ultimele săptămâni au declarat că nu cunosc intenţiile Înaltului Comisar.

Doamna Bachelet – prima femeie preşedinte al statului Chile, victimă a torturii, a fost numită Înalt Comisar de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în 2018. Mandatul ei se încheie la sfârşitul lunii august.

În ultimele luni, aceasta a făcut obiectul unor critici severe şi repetate, în special din partea Statelor Unite, dar şi din partea unor organizaţii importante pentru drepturile omului, precum Human Rights Watch sau Amnesty International. Aceştia au criticat-o pentru ceea ce ei percep ca fiind o atitudine prea permisivă faţă de încălcările drepturilor omului comise de China.

Mandatul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, creat în 1993, are o durată de patru ani şi a fost reînnoit o singură dată, atunci când a fost deţinut de către Navy Pillay din Africa de Sud (2008-2014), aminteşte EFE.

Citește și:  Columbia: ONU îşi exprimă îngrijorarea după manifestaţiile violente şi cere o anchetă independentă

Secretarul general al ONU, în prezent Antonio Guterres, este însărcinat cu nominalizarea unei personalităţi pentru această funcţie, iar propunerea sa trebuie să fie aprobată de Adunarea Generală a ONU.

Actuala sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului se desfăşoară în perioada 13 iunie – 8 iulie. Următoarea sesiune este programată între 12 septembrie şi 7 octombrie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 21

Close