Germania

Merkel PIERDE alegerile în două landuri importante din Germania

Partidul cancelarului Angela Merkel a fost înfrânt duminică în alegerile din două landuri germane, transmite dpa, via agerpres. 

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut numai 24,1%, respectiv 27,7% în cele două scrutinuri, arată rezultatele oficiale preliminare, după numărarea tuturor voturilor.

Agenţia apreciază că rezultatele din Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat prefigurează scena politică din Germania după alegerile generale din septembrie. Până atunci, urmează şi alte alegeri regionale şi la nivel de landuri. În joc este şi succesiunea la funcţia de lider al CDU, care poate asigura şi postul de cancelar, la conducerea viitorului guvern de la Berlin.

„Nu este o seară bună după alegeri pentru CDU”, a apreciat secretarul general al partidului, Paul Zemiak, după cele mai mici scoruri obţinute vreodată în cele două landuri. El a recunoscut că voturile indică resentimente tot mai puternice, lipsă de înţelegere şi de răbdare din partea populaţiei în faţa măsurilor de combatere a coronavirusului.

Susţinerea pentru CDU este în scădere în întreaga Germanie. Votul de duminică a avut loc în contextul creşterii continue a numărului de cazuri de COVID-19, al unei campanii dezorganizate de vaccinare şi al unui scandal legat de câştigurile materiale obţinute de unii parlamentari din afacerile cu măşti de protecţie împotriva virusului.

În Baden-Wuerttemberg, Verzii au obţinut cel mai bun rezultat dintre toate partidele, 32,6%, peste cele 30,3 procente din 2016. Reprezentantul lor, Winfried Kretschmann, în vârstă de 72 de ani, şi-a asigurat astfel un nou mandat de prim-ministru al landului; în 2016, el a ajuns la putere în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

Citește și:  Germanii continua protestele împotriva restricţiilor legate de pandemia de coronavirus

Unii oficiali ecologişti au avertizat însă că rezultatele se mai pot schimba din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă.

Oricum, CDU nu mai are poziţia dominantă din trecut în acest land, unde se află sediile unor mari corporaţii germane cum ar fi Mercedes Benz, Hugo Boss, Bosch sau Porsche.

Şi în Renania-Palatinat, câştigătorul a fost acelaşi ca şi în urmă cu cinci ani: Partidul Social Democrat (SPD), a fost votat de 35,7% din cei prezenţi la urne, sub procentajul de 36,2 din 2016, dar suficient pentru păstrarea unui fief cucerit acum trei decenii. Lidera lor, Malu Dreyer, şefa guvernului landului, în vârstă de 60 de ani, are asigurată conducerea pentru un nou mandat.

Candidatul partidului la funcţia de cancelar, Olaf Scholz – în prezent ministru de finanţe în cabinetul Merkel – poate conta pe un sprijin puternic în septembrie în acest land, centrul viticulturii din Germania. El consideră că duminica alegerilor a fost „o zi bună” pentru SPD şi că speranţele sale de a ajunge în fruntea guvernului federal „au devenit vizibile”.

La nivel naţional însă, SPD este creditat însă cu numai jumătate din procentajul din Renania-Palatinat.

După alegerile generale din septembrie, pare acum posibilă fie o coaliţie cu Verzii, condusă de CDU, fie o nouă alianţă de trei partide, din care să facă parte şi SPD. Toate aceste formaţiuni au exclus alianţe cu Alternativa pentru Germania (AfD), care a obţinut în ambele landuri unde s-a votat duminică rezultate mai slabe.

După 16 ani la putere, Merkel nu va mai conduce CDU de la toamnă. Partidul ei, împreună cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria încă nu şi-a desemnat candidatul la funcţia de cancelar; decizia va fi luată probabil în aprilie sau mai.

Citește și:  Germania a retras Marea Britanie de pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat

Oricum – apreciază dpa – alegerile de acum au fost o lovitură pentru noul lider ales al CDU, Armin Laschet, care speră să preia succesiunea la Berlin. Este de aşteptat ca Laschet, în vârstă de 60 de ani, premier al landului german cu cea mai mare populaţie, Renania de Nord-Westfalia, să aibă pretenţia de a coordona campania CDU-CSU.

El are însă un rival puternic – Markus Soeder, şeful CSU şi premierul landului Bavaria, apreciat de conservatori şi chiar, potrivit unor sondaje de opinie, de alegători de alte orientări pentru atitudinea dură în privinţa combaterii epidemiei de coronavirus. La 54 de ani, Soeder pare însă rezervat privind viitorul său politic la Berlin, apreciind că baza sa politică este în continuare landul bogat din sud, cu capitala la Munchen.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close