Israel

Merkel face o vizită de adio în Israel

Cancelarul german Angela Merkel, care părăseşte puterea la toamnă, va efectua o vizită în Israel între 28 şi 30 august, unde se va întâlni cu prim-ministrul Naftali Bennett, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al guvernului la Berlin, citat de France Presse şi DPA, potrivit agerpres.

Cancelarul, care pleacă după 16 ani la putere, se va întâlni cu Bennett duminică dimineaţă la Ierusalim, a declarat purtătoarea de cuvânt Ulrike Demmer, într-o conferinţă de presă.

Cei doi lideri vor ţine ulterior o conferinţă de presă comună, înainte de o întrevedere a dnei Merkel cu noul preşedinte israelian, laburistul Yitzhak Herzog, precum şi cu ministrul de externe, Yair Lapid.

Printre altele, cancelarul va vizita împreună cu Bennett Memorialul Yad Vashem, dedicat victimelor Holocaustului.

„Germania şi Israel sunt legate printr-o prietenie unică pe care dorim să o consolidăm din nou”, a subliniat cancelarul Angela Merkel la 13 iunie după numirea lui Bennett, care i-a succedat lui Benjamin Netanyahu, la putere timp de 12 ani.

Dna Merkel a avertizat la 22 mai împotriva unor manifestări rasiste sau antisemite în timpul demonstraţiilor în favoarea cauzei palestiniene din primăvară în Germania, în cursul cărora au fost arse steaguri israeliene.

Germania este îngrijorată faţă de renaşterea antisemitismului, în special având la origine extrema dreaptă, mai ales după un atentat eşuat în octombrie 2019 împotriva unei sinagogi din Halle, comis de un extremist adept al tezelor revizioniste.

Comunitatea evreiască, în plină renaştere de la reunificarea Germaniei şi sosirea a sute de mii de evrei din fosta Uniune Sovietică, denunţă de asemenea antisemitismul ce predomină în unele cercuri musulmane, în special după sosirea refugiaţilor în 2015 şi 2016 din ţări arabe ostile Israelului, notează AFP.

Citește și:  Israelul ÎNCHIDE un punct de trecere cu Fâșia Gaza

La 76 de ani de la sfârşitul Celui de-Al Doilea Război Mondial, cele două ţări întreţin relaţii strânse, marcate în august 2020 prin exerciţii inedite efectuate în Germania de către forţele aeriene israeliene, plasate sub semnul memoriei, mai ales cu un survol deasupra fostului lagăr nazist de la Dachau.

Forţele aeriene germane au participat la rândul lor la exerciţii comune cu cele israeliene în 2019, în deşertul israelian Negev.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close