Germania

Merkel dă vina pe retragerea americanilor pentru haosul din Afganistan

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni că Afganistanul trece prin ”momente dureroase” şi că decizia de retragere a trupelor occidentale a fost luată de Statele Unite, între altele, ”din raţiuni de politică internă”, transmite AFP, potrivit agerpres.

”A existat un efect de domino după retragerea trupelor”, a declarat Angela Merkel într-o reuniune cu uşile închise a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), potrivit celor relatate de participanţi.

Conform acestor surse, ea a adăugat că responsabilitatea retragerii militare occidentale revine Statelor Unite.

”Noi am spus mereu că vom rămâne dacă americanii vor rămâne”, a subliniat şefa guvernului german.

Ea a arătat însă şi o anumită înţelegere faţă de decizia luată de preşedintele Joe Biden, amintind că SUA au plătit un tribut greu în plan uman în cei 20 de ani în Afganistan.

”Pentru toţi cei care au încercat să acţioneze pentru progres şi libertate” în această ţară, ”mai ales pentru femei, acestea sunt evenimente dureroase”, a spus cancelarul, referindu-se la preluarea controlului de către talibani.

Acum, ”numeroase persoane vor dori să părăsească ţara”, a adăugat Angela Merkel, promiţând să facă tot posibilul pentru a ajuta aceste persoane şi organizaţiile neguvernamentale care le sprijină.

În ce o priveşte, Germania a identificat 2.500 de persoane care ar putea fi evacuate, în special afgani care au lucrat cu armata germană, şi membri ai familiilor lor.

Acestei cifre i se adaugă o listă de 2.000 de persoane, avocaţi şi apărători ai drepturilor omului, care şi-au exprimat la rândul lor dorinţa de a pleca. Luându-i în calcul şi pe membrii familiilor lor, numărul urcă la 10.000 de persoane, a indicat Angela Merkel.

Citește și:  Trump, la plecare: ‘Rămâneţi cu bine, ne vom revedea curând!’

Potrivit surselor citate de dpa, cancelarul a subliniat că Germania contează pe trupele americane pentru a păstra controlul asupra aeroportului din Kabul astfel încât să permită evacuarea.

Cancelarul a mai spus că Germania va sprijini ţările învecinate cu Afganistan şi din regiune dacă se vor confrunta cu un aflux neaşteptat de refugiaţi.

Însă talibanii vor avea controlul legat de cine va putea părăsi ţara, a indicat Merkel.

”Acest subiect ne va ţine ocupaţi o lungă perioadă de timp”, a menţionat ea, potrivit unor surse din interiorul CDU.

Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, citat de Reuters, nu este clar cât timp vor fi posibile evacuările de la Kabul, dat fiind că situaţia de la aeroport este una confuză.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close