Europa

Belarusul acuzat de Lituania că orchestrează un val de migranţi spre UE

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unui val de migranţi ce traversează graniţa Lituaniei, care este şi frontieră a Uniunii Europene, relatează DPA, potrivit agerpres

„Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţie”, a spus Nauseda înaintea summitului UE care începe joi la Bruxelles, afirmând că numărul migranţilor care sosesc din Belarus, vecin direct al Lituaniei, a crescut „semnificativ” în ultimele luni.

Trimiterea de migranţi din alte ţări, cum ar fi Irak, Iran şi Siria, „devine poziţia oficială a Belarusului”, a declarat el.

Minskul a crescut intenţionat numărul de zboruri între Belarus şi Bagdad, capitala Irakului, a adăugat Nauseda.

Preşedintele lituanian a precizat că a primit informaţii că circa 1.500 de irakieni aşteaptă la Minsk să traverseze frontiera în UE.

Se împlineşte aproape un an de când Belarusul a ajuns în atenţia presei internaţionale după alegerile prezidenţiale din august care au dus la proteste împotriva lui Lukaşenko, cel care a revendicat victoria. Opoziţia a susţinut, în schimb, că scrutinul a fost câştigat de reprezentanta sa, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania.

Lukaşenko a ameninţat că le va permite migranţilor să îi traverseze ţara în drumul lor spre UE. Lituania are o graniţă de aproape 680 de kilometri cu Belarusul, reprezentând în acelaşi timp frontiera externă a UE.

Premierul leton Krisjanis Karins a susţinut poziţia lui Nauseda, spunând că a vorbit cu omologul său lituanian despre această chestiune.

„Aparent, (trecerile migranţilor) sunt organizate. Pare o mişcare a unor persoane care vin din Orientul Mijlociu, trec pe la Minsk şi ajung la graniţa cu Lituania”, a spus el.

Citește și:  Războiul din Ucraina, pretext pentru o Nouă Ordine Mondială. PLANUL lui Macron!

„Este extrem de îngrijorător”, a declarat el, adăugând că acest lucru ar trebui discutat la summitul UE de la Bruxelles.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close