Italia

Mario Draghi este noul premier al Italiei

Asculta informatia

Mario Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, a primit mandat miercuri din partea preşedintelui italian Sergio Mattarella să formeze un nou guvern, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Draghi urmează să poarte negocieri cu partidele în încercarea de a strânge sprijin politic în parlament pentru un executiv care va avea de gestionat dubla criză gravă cu care se confruntă Italia, a coronavirusului şi economică.

‘Este vorba despre un moment dificil. Învingerea pandemiei, continuarea campaniei de vaccinare şi relansarea ţării sunt provocările care ne aşteaptă’, a afirmat Draghi după întrevederea cu Mattarella, declarându-se ‘încrezător că din discuţiile cu partidele şi grupurile parlamentare va reieşi unitate’.

‘Conştientizarea că traversăm o criză pretinde răspunsuri la înălţimea situaţiei’, a subliniat el, într-un moment în care Italia, care a înregistrat peste 89.000 de morţi de la debutul pandemiei, s-a adâncit în cea mai gravă recesiune din istoria sa postbelică, cu un declin de 8,9% al PIB în 2020.

‘Avem la dispoziţia noastră resursele extraordinare ale UE, avem ocazia să facem multe pentru ţara noastră, cu o atenţie aparte pentru viitorul tinerelor generaţii şi întărirea coeziunii sociale’, a adăugat el, citat de AFP.

Într-un parlament fracturat, unele partide sunt însă reticente în a susţine un executiv condus de un tehnocrat.

Decizia lui Mattarella a fost luată după ce discuţiile menite să salveze coaliţia condusă de prim-ministrul Giuseppe Conte au eşuat, lăsându-i două opţiuni: alegeri anticipate sau un guvern tehnocrat care să răspundă multelor provocări cu care se confruntă Italia.

Preşedintele a fost de părere că organizarea de alegeri în timpul pandemiei nu ar fi o decizie înţeleaptă şi a avertizat că o nouă administraţie trebuie să se instaleze imediat, în caz contrar Italia riscând să piardă peste 200 miliarde de euro din fondul UE destinat redresării din criza economică.

Citește și:  ITALIA: Un preot celebru care ajuta migranți a fost UCIS în timp ce mergea la biserică

Cu toate acestea, nu există o garanţie că Mario Draghi, o personalitate foarte respectată, va putea reuni sprijin suficient, în condiţiile în care Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), cea mai mare formaţiune parlamentară, a exclus imediat să-i acorde susţinere.

Draghi este creditat cu salvarea zonei euro din pragul prăbuşirii în 2012, angajându-se să facă ‘orice este necesar’ pentru a salva moneda unică europeană.

El a dispărut din atenţia publică după ce şi-a încheiat mandatul în fruntea BCE în octombrie 2019, dar a început să fie vehiculat ca posibil premier în ultimele săptămâni, când urgenţele sanitară şi economică s-au combinat formând o ‘furtună perfectă’.

Prima provocare pentru Draghi va fi parlamentul, unde M5S, care a format coloana vertebrală a ultimelor două guverne, s-a pronunţat în mod repetat împotriva ideii de guvern tehnocrat şi, cel mai probabil, ar declanşa o revoltă la baza partidului dacă l-ar sprijini pe veteranul de la BCE.

‘5 Stele ar fi sprijinit doar un guvern condus de Giuseppe Conte’, a spus Riccardo Fraccaro, subsecretar de stat şi unul din liderii partidului.

Dacă M5S va rămâne pe margine, toţi ochii vor fi aţintiţi pe următoarele două mai mari partide din parlament – Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Liga (extrema dreapta), adversari politici declaraţi, dar care ar putea vota împreună să-i dea o şansă lui Draghi.

Întrebat dacă partidul său eurosceptic îl va sprijini pe economistul de 73 de ani, Matteo Salvini, liderul Ligii, a spus că va depinde de planurile acestuia. ‘Trebuie să ne spună ce intenţionează să facă’, a afirmat Salvini pentru cotidianul Corriere della Sera.

O sursă din cadrul Ligii a afirmat că aceasta i-ar putea oferi sprijini lui Draghi în schimbul promisiunii că va organiza alegeri în termen de un an.

Citește și:  Un adolescent italian a câştigat zeci de mii de euro din certificate de vaccinare false

PD a susţinut în mare parte decizia preşedintelui Mattarella, dar nu şi-a oferit sprijin necondiţionat. ‘Partidul Democrat va trebui să se gândească ce va face în funcţie de ce vor face alţii’, a indicat vicepreşedintele PD, Andrea Orlando.

Un guvern Draghi ar întări poziţia Italiei pe scena internaţională într-un moment în care Roma deţine preşedinţia G20. Însă asumarea funcţiei de prim-ministru ar implica riscuri pentru fostul şef al BCE.

Ultima dată când un tehnocrat a preluat acest mandat a fost în 2011, când Mario Monti, un alt economist, a fost însărcinat să scoată Italia din criza datoriilor. Parlamentarii s-au întors în scurt timp împotriva sa atunci când i-au considerat politicile de austeritate prea aspre, notează Reuters.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 35 =

Close