World

Marea Resetare, o uriașă campanie de propagandă

”Indiferent că știm ceva sau nu despre ea, Marea Resetare e pe buzele tuturor. Este promovată prin măsurile luate de state ca răspuns la criza covid-19. (Spunând ”criză” nu mă refer la pandemia în sine cât la reacțiile la acest nou virus numit SARS-2 și la impactul pe care aceste reacții le au asupra condițiilor sociale și economice.)”, scrie Michael Rechtenwald, fost profesor de științe liberale la New York University, pentru Institutul Mises.

„În cartea ”COVID-19: Marea Resetare”, fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, scrie că această criză covid-19 ar trebui tratată ca ”o ocazie pentru a face schimbările instituționale și politice care să ducă economiile spre un viitor mai drept și mai verde”. Potrivit lui Schwab, nu trebuie să ne așteptăm ca lumea post-covid să mai semene cu cea anterioară. Schwab sugerează ca vor fi făcute sau trebuie să fie făcute schimbări în mai multe domenii interdependente, pentru a se ajunge la o nouă normalitate”

Ce este Marea Resetare și cum s-ar instaura noua normalitate?

Marea Resetare înseamnă venituri reduse și un consum de hidrocarburi redus. Însă Schwab si Forumul Economic Mondial definesc Marea Resetare și în termeni de convergență economică, monetară, tehnologică, medicală, de mediu, militară și de sisteme de guvernare. Marea Resetare va implica mari transformări în fiecare dintre aceste domenii, schimbări care, potrivit lui Schwab, nu doar că vor modifica lumea, dar ne vor face sa ne întrebăm «ce înseamnă să fii om»”, scrie Rechtenwald.

„În termeni de politică economică și monetară, Marea Resetare înseamnă consolidarea averii, pentru unii și apariția unui venit universal de bază, pentru alții. Ar putea însemna introducerea unei monede digitale, inclusiv a centralizării sistemelor bancare și a conturilor bancare, taxare imediată în timp real, dobânzi negative, supraveghere centralizată și controlul cheltuielilor și datoriilor.

Fiecare aspect al Marii Resetări include tehnologia, a patra revoluție industrială și transumanismul – extinderea nanotehnologiei, a roboticii, a studiului genomului uman. A patra revoluție industrială implică eliminarea muncii oamenilor în tot mai multe domenii și înlocuirea lor cu sisteme automatizate. Schwab salută încercările nanotehnologiei de a scana creierul uman și de citi comportamentul uman.

Citește și:  OMS nu recomandă emiterea de "paşapoarte de imunitate", dar ia în calcul posibile ''certificate electronice de vaccinare'' pentru călătorii

Marea Resetare mai înseamnă emiterea unor pașapoarte medicale digitale, transparența dosarelor medicale și a istoricului medical al fiecărui individ, modelarea genetică și situația bolilor.

În termeni militari, Marea Resetare înseamnă apariția unor noi fronturi – spațiul cibernetic și creierul uman.

În ce privește guvernarea, Marea Resetare înseamnă un guvern mai mare, mai coordonat, tot mai centralizat și o convergență crescută între corporații și state, digitalizarea funcțiilor guvernamentale, inclusiv prin algoritmii predictivi ajutați de tehnologia 5G, urmărirea și supravegherea în timp real și o ”guvernare anticipativă” a oamenilor.

Acestea fiind spuse, ”Marea Resetare” este o campanie de propagandă coordonată și îmbrăcată în mantia inevitabilului. Mai mult decât o teorie a conspirației, așa cum scrie The New York Times, Marea Resetare este o tentativă de conspirație, un soi de profeție autoîmplinită pentru a-i face pe corporatiști și guverne să adopte dezideratele Forumului Economic Mondial.

Pentru a-și vinde aceste proiecte, Forumul Economic Mondial le prezintă folosind retorica ”egalității economice”, ”echității”, ”incluziunii” și a ”destinului comun”, printre alte eufemisme. Aceste expresii sunt componenta colectivistă, socialistă și ideologică a socialismului corporatist.

Forumul Economic Mondial visează la o ordine globală bio-tehno-feudalistă, avându-i în frunte pe planificatorii corporatiști, iar sub ei aflându-se toata lumea. Marea masă ar urma să trăiască o stagnare perpetuă și  să aibă așteptări foarte mici, în timp ce autonomia individuală va fi redusă drastic, dacă nu eliminată integral.

Aceste planuri nu vor putea da rezultate în practica, însă adoptarea lor va presupune un preț greu de plătit.

Socialismul corporatist

După Marea Resetare, corporațiile nu vor fi monopoluri per se. Scopul Forumului Economic Mondial este ca aceste corporații să controleze cât mai mult din producție și distribuție, cu scopul de a elimina producătorii ale căror produse sau procese sunt considerate nenecesecare sau dăunătoare dezideratului unei ”lumi mai bune și mai verzi” pe care îl au globaliștii. Asta ar implica constrângeri asupra producției și consumului și ar spori rolul guvernelor, pentru aplicarea acestor constrângeri.

Marea Resetare nu ar face decât să sporească efectele corporatocrației. Scopul nu este neapărat de a planifica toate aspectele producției, ci de a limita posibilitatea activității individuale, inclusiv activitatea consumatorilor, prin eliminarea din economie a unor întregi industrii și producători. ”Fiecare țară, de la SUA la China, trebuie să participe, fiecare industrie, de la petrol si gaze, până la tech trebuie să fie transformată”, scrie Schwab.

Marea Resetare ne va duce către restricțiile impuse în feudalism, inclusiv stagnarea economică pe care o presupune feudalismul. Acest neofeudalism poate fi numit „socialism corporatist” – nu doar pentru că încearcă să-și facă prozeliți folosind o retorică socialistă (”binele colectiv”, ”destin comun”, ”egalitate economică”), ci și pentru că urmărește monopolul producției, prin eliminarea producătorilor care refuză să se supună. Aceste intervenții se adaugă la ”haosul intervenționist” deja prezent și vor ajunge să perturbe piețele într-un mod care nu are precedent decât în planificarea socialistă. Regulile ce vor fi instituite îi vor forța pe producătorii mici și mijlocii să intre pe piața neagră, însă ar trebui să ne întrebăm dacă va mai putea exista o piață neagră dacă se va introduce o monedă digitală.

Prin urmare, restricțiile și reglementările vor tinde să creeze un sistem de castă, cu oligarhii corporatiști în vârf și cu restul lumii ”bucurându-se” de socialism. Unii vor avea tot mai multă avere, în timp ce restul vor avea „egalitate economică”, condiții reduse de trai și un venit universal de bază.

Restricțiile covid-19, protestele de stânga și socialismul corporatist

Restricțiile impuse economiei și, într-o măsură ceva mai mică, protestele de stânga ne îndreaptă spre acest socialism corporatist. Măsurile draconice și distrugerile provocate de proteste au destabilizat statele națiune și au distrus și micile afaceri, eliminând competitorii corporațiilor. Black Lives Matter și Antifa nu au făcut decât să demonstreze că viețile negrilor nu contează pentru Black Lives Matter, căci protestele inițiate de ei au distrus o mulțime de mici afaceri și locuințe ale acestor oameni.

  Pe de altă parte, în această perioadă au prosperat ca niciodată giganții corporatiști precum Amazon. Amazon, Apple și Facebook, scrie BBC, au avut câștiguri mari în perioada izolării și au fost puțin afectați de proteste. În primăvara 2020, profitul Amazon a fost cel mai mare de la înființarea companiei, în 1994. Facebook, WhatsApp și Instagram au avut creșteri de 15% a numărului utilizatorilor în perioada pandemiei. Au crescut amețitor și veniturile Apple. Walmart, cel mai mare retailer din SUA, a avut profituri cu 4% mai mari în perioada restricțiilor draconice.

Prin urmare, se pare că restricțiile anti-covid, închiderile parțiale, la fel ca și protestele sunt exact ceea ce Marea Resetare are nevoie, fără a specula că cei din spatele Marii Resetări ar fi ordonat aceste restricții și proteste. Cel mai probabil, ei au profitat de ocazie pentru a elimina afacerile mici și mijlocii, pentru ca conformarea la noile reguli să se facă mai simplu și mai profund.

Vezi mai mult pe: www.cotidianul.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close