Romania

MApN vrea sa cumpere mașini blindate în valoare de 3,7 miliarde de lei

Asculta informatia

Deficitul bugetar, imposibilitatea majorării salariilor, pensiilor și alocațiilor, lipsa banilor de investiții nu mai înseamnă nimic atunci când vorbim despre cumpărarea de produse militare, pentru că banii apar misterios. Astfel, MApN va cheltui 3,7 miliarde de lei pentru a-și schimba parcul auto de blindate, sub pretextul de cerințe NATO și de războaie imaginare care bat la ușă.

De câte ori se rupe o halcă mare din amărâtul ăla de buget al României, pentru a cumpăra rachete, tancuri, avioane de luptă sau vehicule blindate, îmi tot vine în minte anacronismul autorităților. La războaiele care se duc acum, toate neconvenționale, cum sunt cele biologice și economice, a cumpăra ca înecatul armament pe bani grei ca să te aperi de invadatori imaginari mi se pare doar o sfidare la adresa unui popor care se zbate în sărăcie. Sigur, totul este o afacere, din care câștigă țările puternice, iar obligațiile de a plăti tribut acestora nu sunt neapărat impuse, cât autoasumate, dintr-o dezgustătoare slugărnicie.

Cert este că, de unde de neunde, România va trebui să plătească 3,7 miliarde de lei ca să cumpere nu mai puțin de 1.051 autovehicule tactice blindate de tip ușor. Acestea vor avea caracteristici specifice pentru transport personal, cercetare, cu turelă telecomandată, pentru transportul echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip Spike Long Range, adaptat pentru tractare aruncător calibrul 120 mm și pentru aruncător calibru 81 mm, pentru cercetare CBRN, pentru cercetare de geniu, precum și pentru evacuare răniți. Deși contractul va fi scos, formal, la licitație, cerințele impuse pentru participare sunt foarte dedicate. Astfel, producătorul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani cel puțin 1.059 produse similare către state care, la data livării, erau membre NATO, și cel puțin 278 produse similare într-un interval de 12 luni.

Citește și:  O femeie bătută cu bestialitate într-un supermarket din Baia Mare

MApN o ține una și bună: vin războaiele

În motivarea solicitării celor 1.059 de autovehicule blindate, MApN invocă evoluțiile în mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia.

”Ținând cont de provocările existente în mediul de securitate, Armata României este obligată să-și planifice achizițiile pornind de la realitatea că apărarea începe acasă. În acest context, Armata României și-a asumat faptul că realizarea achizițiilor necesare înzestrării trebuie să pornească de la necesitatea asigurării mijloacelor tehnice performante, bază a capabilităților eficiente în realizarea sarcinilor subscrise misiunilor de apărare și descurajare, dar și a securității aprovizionării și protejării informațiilor sensibile”, arată MApN. Totodată, fără aceste vehicule, Armata Română nu va putea asigura mobilitate ridicată, protecția și sprijinul forțelor destinate să execute misiuni de cercetare, supraveghere, securitatea operației și protecție în zona de responsabilitate a Grupării de Forțe, transportul, protecția și sprijinul echipelor de control tactic aerian și, în general, transportul și protecția tuturor structurilor MApN.

Parc învechit

Ministerul Apărării Naționale explică faptul că achiziția era necesară din cauza deficitului de autovehicule blindate de tip ușor, varietății de mijloace neblindate existente în dotare, vechimii mare în serviciu, gradului de uzură fizică și morală acumulat, scoaterii din fabricație a unor subansambluri și piese de schimb, precum și a calității slabe a unor subansambluri și piese. Aceste neajunsuri au condus la creșterea costurilor de mentenanță, precum și la dificultăți de menținere în stare operațională a parcului de autovehicule din dotare, precizează MApN.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3

Close