Europa

Mai multe avioane F-16 Block 70 pentru Bulgaria? Sofia a început deja negocierile cu Lockheed Martin

Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a anunțat în urmă cu câteva zile că Sofia are în vedere să achiziţioneze suplimentar alte opt avioane F-16 Block 70/72, așa-numitele avioane F-16 Super Viper, ultima versiune a acestui aparat. În plus, Bulgaria este este interesată să cumpere alte arme şi echipamente militare, inclusiv trei sisteme radar terestre.

Guvernul bulgar condus de Boyko Borissov are în vedere începerea unor negocieri pentru încheierea unui nou acord cu Statele Unite şi Lockheed Martin, deoarece Sofia vrea ca, pe lângă cele opt avioane F-16 Block 70/72, achiziţionate deja, să suplimenteze acest număr cu alte opt avioane de acest tip.

,,Nu putem aşteptat până în 2024! După ce am primit primele avioane, trebuie să începem din nou negocierile. Este bine şi inteligente să ne punem acum de acord asupra termenilor şi preţurilor”, a declarat, în urmă cu câteva zile, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, citat de agenţia bulgară de presă Mediapool.bg.

Amintim că, Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

Conform planurilor oficialilor de al Sofia, aceste opt avioane F-16 ar trebui completate cu alte opt, iar ministerul bulgar al Apărării analizează deja condiţiile în care o astfel de achiziţie ar pute avea loc. Sursa citată, precizează că ministerul bulgar al Apărării se aşteaptă ca aceea de-a doua achiziţie să fie ceva mai ieftină – Statele Unite să facă o ofertă de preţ – şi să poată achita în tranşe tot contractul.

Citește și:  Funeraliile prinţului Philip vor avea loc la 17 aprilie la Castelul Windsor

Krasimir Karakachanov a explicat jurnalistelor bulgari că pentru a nu pierde timpul până la primirea celor opt noi avioane de luptă F-16 Block 70, ministerul bulgar al Apărării a trimis deja o scrisoare companiei americane Lockheed Martin în care a menţionat disponibilitatea, eventuale preţuri şi condiţiile pentru achiziţionarea altor opt avioane de acest tip.

Bulgaria aşteaptă să primescă un răspuns oficial din partea producătorului avioanelor F-16 în termen de o lună.

Karakachanov a spus că în această etapă toate resursele financiare de care ministerul dispune sunt direcţionate către construirea infrastructurii şi a hangarelor, dar şi pentru instruirea piloţilor care vor opera pe cele opt avioane F-16 deja cumpărare. Guvernul de la Sofia pregăteşte investiţii de 300 milioane BGN în baza aeriană Graf Ignatievo pentru a putea desfăşura aici cele opt aeronave.

Noul comandant al forţelor aeriene bulgare, generalul-maior Dimitar Petrov, a avertizat că o posibilă achiziţie a altor opt avioane F-16 trebuie să fie bine analizată, deoarece se impune extinderea infrastructurii actuale, construirea altor hangare şi pregătire a unui număr suplementar de piloţi care să opereze aceste aparate.

Citeste mai departe pe: defenseromania.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close