Orientul mijlociu

Mahsa Amini, ‘vocea furiei poporului iranian’, a fost ‘torturată și insultată’ înainte de a muri

Mahsa Amini a fost „torturată și insultată” înainte de a muri, spune verișorul ei. Primul membru al familiei tinerei care a vorbit cu presa occidentală a povestit ce s-a întâmplat înainte de maortea acesteia, informează mediafax.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Sky News, Erfan Mortezaei a declarat că verișoara sa, Mahsa Amini, a devenit „vocea furiei poporului iranian”.

Este primul membru al familiei tinerei care vorbește cu presa occidentală de la moartea acesteia în arestul poliției din Teheran, la 16 septembrie.

În orele dinaintea morții sale, tânăra de 22 de ani fusese reținută de poliția morală pentru că purta haine necorespunzătoare.

El a declarat că tânăra a mers la cumpărături în Teheran cu rudele, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, moment în care s-a lovit de poliția morală: „Când au văzut-o pe Mahsa, au decis că hijab-ul ei nu era purtat corect. Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran. În timpul ciocnirii, ofițerii l-au pulverizat cu spray paralizant pe Ashkan și au forțat-o pe Mahsa să urce în dubă și să o ducă la secția de poliție morală”.

Mortezaei a declarat că un martor care se afla în dubă a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare.

„În timpul călătoriei spre secția de poliție a fost torturată și insultată”, a spus el.

După ce a ajuns la secția de poliție, Amini a început să își piardă vederea și a leșinat.

El a spus că a fost nevoie de 30 de minute pentru ca cei de la ambulanță să ajungă la ea și de o oră și jumătate până când a ajuns la spital.

Citește și:  Iranul execută tot mai mulţi tineri arestaţi în timpul protestelor anti-sistem

„Există un raport de la spitalul Kasra [din Teheran] care spune clar că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție cerebrală în urma unei lovituri la cap”, a adăugat verișorul tinerei.

El a spus că au existat presiuni asupra familiei din partea autorităților pentru a apărea la televiziunea iraniană, precum și eforturi de a-i reduce la tăcere pe părinții și fratele ei.

El a spus că Amini nu a avut nicio implicare în politică, în ciuda afirmațiilor făcute în unele mass-media susținute de guvernul iranian.

De asemenea, a adăugat că familia ei, prin intermediul său, solicită comunității internaționale să îi vină în ajutor și să se asigure că regimul este tras la răspundere pentru moartea tinerei de 22 de ani.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţiile nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a sugerat că 26 de protestatari și polițiști au fost uciși de la izbucnirea violențelor de la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce alte rapoarte au avansat cifra de 41.

Protestele provocate de moartea ei s-au transformat în unele dintre cele mai grave proteste din ultimii ani din țară, zeci de persoane fiind ucise, în timp ce autoritățile încearcă să reprime tulburările.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close