Franta

Macron: ‘Nu vom ceda cu nimic’ în ceea ce priveşte valorile care reprezintă Franţa

Asculta informatia

„Nu vom ceda cu nimic” în ceea ce priveşte valorile care reprezintă Franţa, „în special libertatea de a crede şi de a nu crede”, a declarat joi preşedintele Emmanuel Macron, care a condamnat „atacul terorist islamist” dintr-o biserică din Nisa care s-a soldat cu trei morţi, relatează AFP, scrie agerpres.

„Dacă suntem atacaţi, asta se întâmplă din cauza valorilor noastre”, a declarat Macron.

El a făcut apel la ţară să dea dovadă de „unitate” şi „să nu cedeze în faţa niciunui spirit al terorii”.

De asemenea, Emmanuel Macron a anunţat creşterea efectivelor operaţiunii Sentinelle, care vizează protejarea lăcaşelor de cult în perspectiva Zilei tuturor sfinţilor de duminică, o importantă sărbătoare catolică, de la 3.000 la 7.000 de soldaţi.

Soldaţii vor fi de asemenea desfăşuraţi pentru „a proteja şcolile” în vederea reluării anului şcolar, luni, după vacanţa de toamnă, a precizat Macron.

Franţa a decis să ridice la nivelul maxim de „urgenţă atentat” nivelul alertei de securitate din planul său antiterorism.

Preşedintele francez a ţinut să exprime „sprijinul întregii naţiuni pentru catolicii din Franţa şi de oriunde”, reamintind „asasinatul părintelui Jacques Hamel”, ucis în biserica sa din Saint-Etienne-du-Rouvray, din apropiere de Rouen, în timpul verii din 2016.

„Naţiunea întreagă este alături de ei şi va rămâne alături de ei pentru ca această religie să poată continua să fie exercitată liber în ţara noastră”, a spus el.

„Este foarte clar că Franţa este cea atacată”, a mai spus preşedintele francez, subliniind că „în acelaşi timp, un oficiu consular francez era atacat la Jeddah şi pe teritoriul nostru aveau loc reţineri”.

Un afgan îmbrăcat în ţinută tradiţională, înarmat cu un cuţit şi considerat ameninţător, a fost reţinut joi la Lyon.

Citește și:  Primarul Parisului: ‘Foarte probabil’ că Marine Le Pen va câştiga alegerile din Franţa

La Jeddah, în Arabia Saudită, un agent de securitate originar din Bangladesh a fost rănit cu un cuţit de un saudit, arestat la puţin timp după aceea.

Atacurile intervin în contextul furiei Orientului Mijlociu împotriva Franţei şi a lui Emmanuel Macron, criticat dur pentru că a apărat dreptul la publicarea de caricaturi cu profetul Mahomed în Franţa săptămâna trecută, cu prilejul unui omagiu adus profesorului Samuel Paty.

Pe 16 octombrie, acest profesor a fost decapitat în plină stradă într-un atentat islamist, în apropiere de liceul în care lucra, pentru că a arătat caricaturi cu profetul Mahomed la o oră privind libertatea de expresie.

Manifestaţii împotriva lui Emmanuel Macron şi apeluri la boicotarea produselor franceze au avut loc începând de weekendul trecut în mai multe ţări cu majoritate musulmană.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − 39 =

Close