Europa

Luxemburg: Manifestații împotriva măsurilor anti-COVID-19

Asculta informatia

Mai multe sute de persoane au manifestat sâmbătă la Luxemburg împotriva măsurilor anti-COVID-19 adoptate în Marele Ducat, sub supravegherea strictă a poliţiei care a folosit un tun cu apă şi a efectuat arestări, potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse, scrie agerpres.  

„Nu acestor legi liberticide”, „Nu acestei obligaţii indirecte de vaccinare”, se putea citi pe pancartele manifestanţilor, în număr de aproximativ 500, conform poliţiei, care au defilat scandând „Libertate, Libertate, Libertate!”.

Adunarea, survolată de un elicopter şi drone, a fost strict supravegheată de poliţişti luxemburghezi, sprijiniţi de întăriri din Belgia vecină, după altercaţiile care au avut loc sâmbătă, 4 decembrie, în cursul unei manifestaţii similare.

Protestatarii au forţat atunci intrarea într-un târg de Crăciun şi au aruncat cu ouă în direcţia locuinţei premierului Xavier Bettel, cerându-i demisia.

Poliţia a folosit de data aceasta un tun cu apă pentru a respinge un grup de manifestanţi care au încercat să forţeze barajul blocând accesul în centrul oraşului, aruncând petarde şi fumigene. Mai mult de zece persoane au fost arestate, potrivit poliţiei.

„Guvernul face presiuni asupra populaţiei cu un şantaj în viaţa socială şi în curând în viaţa profesională”, a declarat un manifestant pentru AFP.

Măsurile de restricţie au fost înăsprite recent în Luxemburg cu obligaţia de a prezenta un certificat sanitar (care să ateste că titularul este vaccinat sau vindecat) în sectorul de agrement, şi nu doar un test negativ.

În plus, cu începere de la 15 ianuarie, în companii va fi solicitat un certificat de vaccinare sau un test negativ efectuat cu mai puţin de 48 de ore.

Citește și:  Polonia a relaxat majoritatea restricţiilor

Spitalizările la terapie intensivă, precum şi contaminările au crescut în ultimele două săptămâni în Marele Ducat unde 78% dintre cei peste 12 ani sunt vaccinaţi.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 75

Close