LITUANIA: Proteste împotriva CERTIFICATULUI SANITAR – Europa News
Europa

LITUANIA: Proteste împotriva CERTIFICATULUI SANITAR

Câteva mii de oameni s-au reunit vineri în capitala Lituaniei, Vilnius, pentru a protesta împotriva permisului sanitar introdus de guvernul de centru dreapta şi care va fi solicitat de luni tuturor celor care vor dori să meargă în centre comerciale, restaurante şi saloane de frumuseţe, relatează AFP, potrivit agerpres

Certificatul poate fi obţinut de persoane vaccinate cu „schema completă”, cele recuperate după îmbolnăvirea cu Covid-19 sau testate negativ în ultimele 48 de ore.

„Nu sunt împotriva vaccinării în principiu, dar o persoană trebuie să poată alege singură, nu să se creeze condiţiile în care pur şi simplu trebuie să te vaccinezi”, a explicat pentru France Presse o manifestantă în vârstă de 56 de ani, Rima Junel.

La rândul său, Valdas Vitkus, om de afaceri de 51 de ani, a calificat decizia guvernului drept „dictatorială”.

Potrivit poliţiei, aproape 5000 de oameni luau parte vineri după amiaza la manifestaţia din centrul capitalei. Două persoane aflate în posesia unor produse pirotehnice au fost arestate.

Luna trecută, o manifestaţie anti-vaccin în apropiere de sediul parlamentului a luat o turnură violentă, determinând arestarea a zeci de persoane.

Circa 65% dintre adulţii din Lituania, stat membru al UE şi al zonei euro, cu 2,8 milioane de locuitori, erau complet vaccinaţi anti-Covid-19 la începutul lui septembrie, conform datelor oficiale. Totuşi, numărul contaminărilor este în creştere, 922 cazuri şi 10 decese fiind înregistrate în ultimele 24 de ore, totalul de la debutul pandemiei fiind de peste 300.000 de contaminări şi 4655 decese.

Citește și:  Țările UE urmează să amendeze și să pună în închisoare cetățenii care refuză vaccinul împotriva COVID-19
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close